Ψάρια πλακί
( στα γρήγορα - μέθοδος φούρνου- σερβίρει 2 άτομα)
Συστατικά
1 ψάρι 1-1,100 κιλά ολόκληρο (προτιμότερο) ή σε φέτες
100 γρ. κρεμμύδια σε φέτες
1-3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
45 γρ. ελαιόλαδο
45 γρ. κρασί λευκό
170 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πρέζα ρίγανηαλάτι, πιπέρι μαύρο
λίγο κοκκινοπίπερο
χυμός 1 λεμονιού (από πάνω)
2 φέτες λεμονιού χωρίς τη φλούδα
1 φύλλο δάφνης
Οδηγίες
Αλατοπιπερώνετε το ψάρι και το πασπαλίζετε με τη ρίγανη μέσα έξω, το βρέχετε με το χυμό του λεμονιού και το ξαπλώνετε μέσα σ' ένα ταψί.
Ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά της αναλογίας εκτός από τις φέτες του λεμονιού. Σκεπάζετε με τη σάλτσα αυτή το ψάρι και τοποθετείτε πάνω-πάνω τις φέτες του λεμονιού.
Σκεπάζετε με λαδόκολλα και ψήνετε το ψάρι με το λεμόνι για 30' περίπου, σε μέτριο προς δυνατό φούρνο. Το ξεσκεπάζετε και αποτελειώνετε το ψήσιμο αφού έχει ροδίσει καλά.
Σερβίρετε ζεστό ή κρύο-όπως σας αρέσει.
Σχόλια
Η συνταγή είναι της Στέλλας, από εδώ.
Τα ψάρια-ποιήματα του ANDO HIROSHIGE από εδώ.
(Title: Grand Series of Fishes (Uwo-zukushi)
Date: ~1832)
* * * * * * *
12 σχόλια:
Lemonita,
Για μένα που είμαι Αιγόκερως τι έχεις να προτείνεις, κέρατο βερνικομένο στο φούρνο ε πρασσοσέληνο?
Αιγόκερως?? με μεγάλη μου χαρά θα σε περιλάβω, κι έχω ένα άχτι κρατημένο, δε σου λέω τίποτα...χεχεχε, μάλλον κάτι σε κιμά λέω να προτείνω, επιφυλάσσομαι, αρχηγέ... (Λα-μπρούκος, Λα-μπρού-κος...μα πάλι, αιγώκερος??? ο Ψωμιάδης άραγε, τι είναι??? :(
Χαίρετε αγαπητή Lemon.
2 απορίες:
- τι είδους ψάρι προτείνετε;
- ποια θερμοκρασία εννοείς λέγοντας "μέτριο προς δυνατό φούρνο";
Εγώ είμαι σκορπιός, (όχι όμως από τους θαλασσινούς). Κάποια ιδέα;
Καλό σαββατοκύριακο
Οι εικόνες τέλειες! Τον καρχαρία τελικά δεν τον έφαγα, αλλα τον κάνανε ψητό, με συνοδευτικό noodles :)
Υπέροχος συνδυασμός, Λέμον - εικόνας κειμένου, εννοώ! (Για τη συνταγή θα επανέλθω)
Μιραντολίνα, ειλικρινά ευχαριστώ… έχω μια απίστευτα παιχνιδιάρικη διάθεση τελευταία, που φοβάμαι όμως μην ληφθεί ως ελαφρότητα…
Αλλά πάλι, εδώ ποστάρουμε τα μέσα μας και τη χαρά μας, έτσι δεν είναι? Δεν αυτολογοκρίνομαι λοιπόν, παίζω και λυτρώνομαι-και μοιράζομαι, μαζί σας!
Αγαπητέ fufute, προτείνω να μαγευτείτε αρχικά από τις εικόνες και μετά να πάτε σε καμιά ψαροταβέρνα-για να περάσετε κι εσείς καλό ΣΚ , διότι βλέπω ότι ξύπνησε ο ερευνητής-σκορπιός μέσα σας και θέλει να λύσει όλα τα μυστήρια…
Ε, όχι φίλε μου, αυτά είναι οδηγίες-παγίδες, ώστε μόνο η δίνουσα τη συνταγή να μπορεί να την εκτελέσει με επιτυχία!
Πάντως εσείς (μαζί με τον Υποψήφιο ΥΠΕΡ Νομάρχη, βέβαια, για να μην παραβλέπουμε και την προσφορά του σε κοινωνικά θέματα) μου δώσατε μια ιδέα, βλογ-μέντιουμ-χαρτορίχτρα-ωροσκόπια-επιτυχια εξασφαλισμένη (και Βέφα, άμα λάχει…), δεν είδα να έχει εδώ γύρω, ΑΚΟΜΗ!!
Kevlarsoul, καρχαρία σουβλάκι με noodles στην Δανία?? Μα, είναι τρελοί αυτοί οι…..Δανοί???
Σαν ιχθύς, έστω κατά μια έννοια, θεωρώ οτι δικαιωματικά το ποστ είναι αφιερωμένο (και) σε μένα (μεγάλη ιδέα είπατε; ΕΓΩ;). Δεν ήξερα οτι τα ψάρια μπορεί να είναι τόσο όμορφα βέβαια, αλλά από την άλλη δε θα χάσω την ευκαιρία να τα υπερασπιστώ έναντι αυτού του προτεινόμενου μαρτυρίου!
Μας αλατοπιπερώνετε, μας πασπαλίζετε με ρίγανη, ρίχτετε λεμόνι στις πληγές μας, μας ψήνετε και μας σερβίρετε. Και με το ρολόι κιόλας, μήπως και δε γίνουμε καθώς πρέπει. Τι να πώ; Πιο διεστραμμένα βσανιστήρια δεν είχε αυτή η κυρία Στέλλα;
Προσωπικά πάντως, προτιμώ να τα βάζω στη σχάρα με τα χεράκια μου. Μάγειρας δεν υπήρξα (μέχρι μακαρόνια και σάλτσες), αλλά για ψήστης, το συζητάμε. Τα ψάρια ως γνωστόν τρώγονται καλοψημένα - κι αν είναι μεγάλα ακόμα καλύτερα.
Εχω φάει δίκιλο ροφό στα κάρβουνα, ανοιγμένο στη μέση και ήταν εξαιρετικός - κατευθείαν από το ψαροντούφεκο (στο Πόρτο Κάγιο). Ούτε το ψωμί δεν αγγίξαμε, τόσο ωραίος ήταν.
(ανπέχταμπλ οι φωτό)
Α, τι ευχάριστη έκπληξις ήταν αυτή, έχουμε κοντά μας έναν αυτόπτη μάρτυρα-εεε, έναν γνήσιο ιχθύ ήθελα να πω, που θα βοηθήσει την έρευνά μας με τις προσωπικές του εμπειρίες…!
Ώστε λοιπόν, δεν ξέρατε ότι τα ψάρια μπορούν να είναι τόσο ωραία, εε? (μια ανακάλυψη που την λένε καθρέφτη, τουλάχιστον την ξέρετε?)
Και, μμμ, μάλιστα, στη σχάρα με τα χεράκια σας (ΚΑΙ τα πηρούνια δεν ξέρει αυτός, μα που με έστειλαν να κάνω ρεπορτάζ, θεέ μου….)
Και καλός ψήστης !... μπράβο, θα ξέρετε λοιπόν να ψήνετε καλά το ψάρι (δεν πιστεύω να εννοείτε στα χείλη)…
Όμως το υπονοούμενό σας «μεγαλύτερα είναι καλύτερα» δεν το παραλαμβάνω, σας παραπέμπω πάραυτα στον Λαμπρούκο μας, ο οποίος διαθέτει τα κατάλληλα επιχειρήματα περί του αντιθέτου, λολολ!!
Επίσης σας παραπέμπω στον Kevlarsoul που διαθέτει φωτογραφίες ενός 100κιλου καρχαρία στη Δανία, ο οποίος όμως δυστυχώς κατέληξε σουβλάκια…
Καταλήγωντας, να ευχαριστήσω ξανά την κυρία Στέλλα , η οποία ναι, βεβαίως έχει κι άλλες συνταγές να μας χαρίσει-την διαστροφή όμως αναλαμβάνω να την προσθέσω εγώ!
H σωστή ποσότης διαστροφής είναι το μυστικό της νοστιμάδας!
H σωστή ποσότης διαστροφής είναι το μυστικό της νοστιμάδας!
Κάτι ξέρει, κάτι ξέρει :)
μια ανακάλυψη που την λένε καθρέφτη, τουλάχιστον την ξέρετε?
Δεν τους μπορώ τους καθρέφτες... σπάνε από την ομορφάδα μου :)))
Mην το πάμε προς BIOart έτσι με τα ζώδια!(Απεχθής μου είναι, αν καταλάβατε τι σχολιάζω..)
Lemon μου ωραίο το link σου για την παρέα των συνταγών ή το ανάποδο!
Δημοσίευση σχολίου