16.2.06

Στην υγειά μας, βρε παιδιά!

Αγαπητοί μου (τηλε)βλόγερς, σήμερα θα μιλήσουμε για ένα ιατρικό θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο αρκετές φορές το έτος, τον επιχείλιο έρπη.

Ο επιχείλιος έρπης είναι επακόλουθο μιας λοίμωξης από τον ιό του απλού έρπητα (Herpes silplex virus ή HSV1) ο οποίος προκαλεί μολύνσεις κυρίως στο στόμα και στα χείλη (εξού και η ονομασία του).
Ο ιός αυτός μετά από την πρώτη μόλυνση που θα προκαλέσει, παραμένει για πάντα στον οργανισμό, έχωντας την ικανότητα να ενεργοποιείται ξανά και να δημιουργεί έλκη στα χείλη και στο στόμα σε περιόδους που ο ασθενής προσβάλλεται από πυρετό ή παρουσιάζει μια άλλη ασθένεια ή όταν για διάφορους λόγους μειώνεται η άμυνα του οργανισμού του.
Σε ότι αφορά την φυσιολογία της λοίμωξης, ο ιός, αφού προσβάλει πρώτα τα επιθηλιακά κύτταρα του στόματος, μεταφέρεται στη συνέχεια μέσα στο νευρικό ιστό και στο πρόσωπο, όπου και παραμένει αδρανής. Μόλις δραστηριοποιηθεί, εμφανίζεται κλινικά με επώδυνες φλύκταινες κυρίως στην περιοχή των χειλιών.

Δραστηριοποιείται όπως είπαμε παραπάνω, από διάφορους και ποικίλους παράγοντες όπως το στρες, το κρυολόγημα, ή γρίπη, η κόπωση, η εμμηνορυσία, η εγκυμοσύνη, ακραίες καιρικές συνθήκες, κ.ά.

Ο επιχείλιος έρπης μεταδίδεται καθ όλη τη διάρκεια της κρίσης εκδήλωσής του, από τα πρώτα συμπτώματα έως την επούλωση των πληγών, η μετάδοση του ιού είναι δυνατή και γίνεται είτε μέσω άμεσης επαφής με την πληγή ή τα εκκρίματά της είτε μέσω έμμεσης επαφής, είναι όμως δυνατόν και πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπισθεί.
Για να περιορισθεί η μετάδοση του ιού, δεν ακουμπάμε την περιοχή του επιχείλιου έρπητα, δεν σπάμε τις φυσαλίδες και δεν ξύνουμε τις δερματικές βλάβες που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια επούλωσής του, γιατί μολύνουμε τα δάχτυλά μας με τον ιό αλλά και την περιοχή του επιχείλιου έρπητα με άλλα μικρόβια.
Δεν ακουμπάμε τα μάτια μας όταν υπάρχει η λοίμωξη.
Δεν μοιραζόμαστε την πετσέτα μας, τα ποτήρια, τα μαχαιροπήρουνα ή οποιοδήποτε άλλο προσωπικό μας αντικείμενο, ενώ αποφεύγουμε να αγκαλιάσουμε ευαίσθητες ομάδες ατόμων όπως βρέφη, εγκύους και ηλικιωμένα άτομα.

Σε ότι αφορά την φαρμακευτική αγωγή, ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από έναν ιό (το όνομα του οποίου αναφέρθηκε ήδη παραπάνω και δεν βοηθάει με κανέναν τρόπο η απομνημόνευσή του) και πρέπει να χρησιμοποιείται η κατάλληλη αγωγή.
Το φάρμακο ασυκλοβίρη-aciclovir- είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι εμποδίζει αποτελεσματικά την αναπαραγωγή του ιού (HSV1), μειώνει στο ήμισυ τον χρόνο θεραπείας, ενώ θεωρείται περισσότερο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται στην αρχή της εμφάνισης των συμπτωμάτων.

Αν μια φορά βγάλεις επιχείλιο έρπη στη ζωή σου, μένει μετά πάνω σου για πάντα, ένας αλάνθαστος δείκτης της ψυχικής σου κατάστασης, αποκλειστικά για δική σου χρήση…

Εσύ, ένα τέρας ψυχραιμίας, ένας άνθρωπος ανθεκτικός, υπομονετικός, χαρούμενος, ήρεμος, μόνο εκεί δεν μπορείς να έχεις τον έλεγχο. Αυτό το βουναλάκι πάνω στο χείλος, χτυπάει σαν καρδούλα, σαν να βγάζει στην επιφάνεια το χτύπο της καρδιά σου που προσπαθείς να κρύψεις, φαγουρίζει και καίει-όπως καίγεσαι από μέσα σου αλλά κάνεις ότι δεν το καταλαβαίνεις μέχρι να περάσει, και τελικά γίνεται μια πληγή πάνω στο διαβατήριό σου - στο πρόσωπό σου – κάνοντας ολοφάνερους, σε σένα πρώτα, και μετά στους απέναντι, τους εφιάλτες και τους φόβους σου…





Είδες κακό όνειρο χθές? Στεναχωρέθηκες από κάτι? Αρρωσταίνεις?
Ναι, ναι μαμά μου, σε όλα ναι λέω…μα πως το κατάλαβες??







Καλά είναι φτιαγμένη κι αυτή η αρρώστια, αγαθό σκοπό εξυπηρετεί, διότι βοηθάει να ξεθυμάνει αυτό που άλλο τρόπο δεν έχει να φανερωθεί...
Είναι μια αρρώστια που είναι ταυτόχρονα και θεραπεία, η πλήρης έκφραση του «όλα είναι ένα» στην πράξη….

Ο πίνακες των Federico Anreotti, Vincent vanGogh, Johanne Heinrich Fussli, Magritte και Jean Andre Rixens (με την σειρά που τους βλέπετε) είναι απο εδώ.

Το θέμα επιχείλιος έρπης είναι απο μένα.



* * * * * * *

14 σχόλια:

Λαμπρούκος είπε...

Η βλενόρια
--------------

Σήμερα αγαπητοί μου τηλεθεατές θα μιλήσουμε για τη βλενότια. Η βλενόρια είναι βασικά ένα αφροδίσιο νόσημα. Απλά, κολλάει αν το βάλετε εκεί που δε σας παίρνει ή αν το δώσετε στο πρώτο τυχόντα που συναντάτε.
Εκδηλώνεται...(συνεχίζεται)

Mirandolina είπε...

Ωραιότατο, Λεμονάκι μας - χρειάστηκε να γίνω μαμά για να συνδυάσω έρπη και ψυχική κατάσταση, εσένα το έπιασαν αυθορμήτως οι ευαίσθητες κεραίες σου!

akindynos είπε...

Μου θύμησες τις Πόλεις της Κόκκινης Νύχτας.

Περί κουζίνας και όχι μόνο είπε...

Πω, πω . . . δεν ήξερα οτι το κουβαλάμε γιά πάντα μέσα μας αυτό το πράγμα. Μου θύμησες τη μαμά μου που, πριν από πολλά χρόνια όταν έβγαζα έρπη κάθε λίγο και λιγάκι μου έλεγε "πάλι στεναχωρημένη είσαι;". (Μα πως γίνεται να τα ξέρουν ΟΛΑ αυτές οι μαμάδες;)
Κι'αυτό το ρημάδι βγαίνει στα χείλη, δεν μπορείς να το κρύψεις. Ισως γιά να γίνεται προειδοποιητικό σήμα γιά τους άλλους.
"ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η ΨΥΧΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ. ΠΛΗΣΙΑΖΕΤΕ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ".
Σ'ευχαριστώ καλή μου που μου θύμησες οτι πάει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που είχα αυτό το σήμα στη φάτσα μου. :))))
Γι'αυτό σ'αγαπώ.

lemon είπε...

Λαμπρούκο και Ορλάνδε, μα αφού ΥΠΑΡΧΕΙ κι αυτό, και μας σημαδεύει, γιατί να μην το βγάλουμε στο φως?

Μιραντολίνα, Ντόρα, μαμάδες, γυναίκες, φίλενάδες, ένα…

Ακίνδυνε, δεν ξέρω δυστυχώς τι είναι οι Πόλεις της Κόκκινης Νύχτας…κάτι ακίνδυνο, ελπίζω…ή όχι?

akindynos είπε...

Οι Πόλεις Της Κόκκινης Νύχτας είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα του Μπάροουζ.

FUFUTOS είπε...

"Το βουναλάκι...." Υ-ΠΕ-ΡΟ-ΧΟ!

Να συμπληρώσω (για τους οπαδούς και φίλους των εναλλακτικών θεραπειών) ότι στην επούλωση μπορεί να συμβάλλει και το αιθέριο έλαιο γερανιού (geranium). 1-2 σταγόνες pure αιθέριο κατευθείαν πάνω στον έρπητα. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Καλού-κακού βέβαια, συμβουλευτείτε και το φαρμακοποιό σας.

lemon είπε...

Ευχαριστώ fufute μου, που δεν μ έκραξες για το ιατρικό του θέματος, και κυρίως για την εναλλακτική σου πρόταση... Εδω νομίζω οτι θα έβρισκε καλή εφαρμογή μια ολιστική θεραπεία, αφου το πρόβλημα είναι στο μυαλό μας και απο εκεί ενεργοποιείται-και εμφανίζεται στο σώμα...

Ανώνυμος είπε...

αχ..πριν 4 μερούλες έβλαγα ερπητα και κατα τύχη (και καλή μου τύχη φυσικά) μπήκα σήμερα στο blog σας ενημερώθηκα και παρηγορήθηκα!είναι όντως καλή η εκτόνωση,θα το πω και στον πρωην φιλο μου που τον κολλησα σε κάποια φάση και πριν καποιες εβδομαδες που τον βρήκα στο νετ μου είπε:έβγαλα έρπη,μου άφησες το σημάδι σου για πάντα!είδατε έχει και άλλες σημαντικές συνέπειες! ΄σε λίγο καιρό λέω να εκφραστώ κι εγώ σαν 'bloger',κι εγώ ως τώρα στα χαρτιά είμαι..στο επανιδειν, Ολγα

Alpha είπε...

Τον βγάζω 5 φορές τον χρόνο εδώ και καμιά 15αριά χρόνια.
Επιβεβαιώνω πλήρως την παρατήρηση σου περί ψυχικής διάθεσης.
Πολύ καλό post!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

πως να σθνηθίσεις τον επιχειλιο ερπη ξαφνικά και να το έχεις χωρις να φταις και χωρις να το ξερεις

lemon είπε...

Ανώνυμε:
δεν έχεις επιλογή, από τη στιγμή που τον αποκτάς, δεν παίζει πια ρόλο το πως τον απέκτησες και το αν φταις ή όχι. Είναι δικός σου και θα μείνει για πάντα, οπότε μαθαίνεις να τα βγάζεις πέρα μαζί του όσο γίνεται καλύτερα!

Ιωάννης Σ. Κιούσης είπε...

καλή σας ημέρα,

Εμφανίζω τον επιχείλιο έρπη από 8 ετών.

Έχω δοκιμάσει διάφορες πρακτικές για την αντιμετώπιση του, π.χ. 2 φαρμακευτικές αλοιφές, μέλι, αιθέρια έλαια και οινόπνευμα.

Δυστυχώς, είχαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Αυτό ανετράπη πλήρως, όταν ξεκίνησα τον 12/2013 την γανοθεραπεία, η οποία "έκαψε" τον έρπη δύο φορές..!

Αυτό ήταν για μένα μεγάλη ανακούφιση γιατί αφενός η γανοθεραπεία είναι φυτική λύση και αφετέρου αντιμετωπίζει τα αίτια και όχι τα συμπτώματα.

Στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση

Καλή εβδομάδα