24.11.13

ο Σταθμός του Βορρά

Μια από τις καλύτερες ταινίες που είδα στο φεστιβαλ είναι το Gare du Nord της Claire Simon, για την οποία υπήρξε ένα αφιέρωμα από το οποίο δυστυχώς δεν είδα καμία άλλη ταινία.

Η σκηνοθέτης, η οποία είχε συνεχώς πιασμένο τον θύσανο των μαλλιών της με ένα τεράστιο κλάμερ ασορτί με τα ρούχα της, φορεμένο παράξενα στο πλάι του κεφαλιού, κάνει μια ελαχίστων δευτερολέπτων εμφάνιση στην ταινία.

Άκουσα ότι οι ταινίες της μοιάζουν με ντοκιμαντέρ-και δεν θα το διαψεύσω. Το σενάριο της ταινίας ήταν ελάχιστο-τόσο δυνατό ωστόσο ώστε να την κάνει μια από τις πιο έντονες/αξέχαστες ταινίες που έχω δει.

Ο σταθμός Grare du Nord είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο-πληροφορία που έδωσε η ίδια πριν ξεκινήσει η ταινία.
Είναι από μόνος του ένας ολόκληρος κόσμος. Άνθρωποι από κάθε φυλή και κοινωνικό στρώμα μπαινοβγαίνουν καθημερινά ως εργαζόμενοι ή ταξιδιώτες που πηγαινοέρχονται στις δουλειές τους. Κι όταν κάποιος καθήσει σταθερός και παρατηρήσει τον κόσμο, βλέπει την οργάνωση, τον τρόπο που λειτουργεί και τις ιστορίες που εξελίσσονται-αόρατες σε ένα περαστικό και βιαστικό μάτι.

Οι πρωταγωνιστές ηθοποιοί, ο αλγερινής καταγωγής Reda Kateb και η Nicole Garcia: σαν να τους ξέρεις από πάντα, σαν να μην πρόκειται να τους ξεχάσεις ποτέ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: