19.2.06

...να διασχίσω τη ζωή μου...



«Θα παρακαλούσα τον Μότσαρτ να με συγχωρήσει για το ότι η μουσική του δεν με έσπρωξε σε πράξεις ξεσπάσματος, αλλά με έκανε έναν γελωτοποιό που έχασε εξαιτίας του τη λίγη λογική του, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του σιγοτραγουδώντας μέσα σε μια παθητική μελαγχολία πράγματα που δεν καταλαβαίνω, και που περιπλανιέται μέρα-νύχτα σαν φάντασμα γύρω από ένα μυστήριο στο οποίο δεν μπορώ να εισχωρήσω.
Αθάνατε Μότσαρτ, σε σένα τα οφείλω όλα: το γεγονός ότι έχασα τα λογικά μου, ότι η ψυχή μου αναποδογύρισε, ότι έτρεμα ως τα μύχια του είναι μου, ότι δεν χρειάστηκε να διασχίσω τη ζωή μου σαν κάποιος που δεν μπορεί να συγκλονιστεί!
Εσένα σε ευγνωμονώ για το ότι δεν πέθανες χωρίς να έχεις αγαπήσει, παρότι η δική μου αγάπη ήταν δυστυχής!
Είναι λοιπόν απορίας άξιο ότι ζηλεύω περισσότερο τη δόξα του από την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου, ζηλεύω περισσότερο την αθανασία του από την ίδια μου την ύπαρξη? Ναι, αν τον εξαφάνιζαν, αν το όνομά του σβηνόταν, τότε θα κατέρρεε όλο αυτό στο οποίο ήταν η μόνιμη βάση, όλα θα κατέρρεαν μονομιάς για μένα, σε ένα χάος χωρίς όρια, σε ένα
τρομακτικό τίποτα.»
Σέρεν Κίρκεγκοορ
(1813-1855)


Ο Soren Kierkegaard ήταν Δανός φιλόσοφος.

Γεννήθηκε στις 5/5/1813 σε μια πλούσια και βαθειά θρησκευόμενη οικογένεια της Κοπεγχάγης
Ο πατέρας του πίστευε ότι κανένα από τα 7 παιδιά του δεν θα ξεπεράσει τα 34 χρόνια ζωής-ως τιμωρία στα αμαρτήματα τα δικά του…Ο Σέρεν ήταν το ένα από τα δύο παιδιά που διέψευσαν αυτή την πρόβλεψη-αν και τελικά έζησε μόνο 42 χρόνια.

H Regine Olsen ήταν «the love of his life»….

Γεννήθηκε στις 23/1/1822 σε ένα προάστιο της Κοπεγχάγης, γνωρίστηκαν το 1837 και αρραβωνιάστηκαν το 1840-αρραβώνας όμως που κράτησε μόλις ένα χρόνο.
Ναι, παρά το μεγάλο του έρωτα, ο φιλόσοφος διέλυσε τον αρραβώνα σχεδόν αμέσως, βασανιζόμενος από αμφιβολίες για το μέλλον του, αμφισβητώντας τις ικανότητές του ως μέλλοντα συζύγου και παίρνοντας τελικά την απόφαση να αφιερωθεί εξολοκλήρου στην φιλοσοφία.
Έζησε μόνος το υπόλοιπο της -σύντομης- ζωής του, καθώς κάθε του προσπάθεια να έρθει ξανά σε επαφή μαζί της απέτυχε.

Η Regine αντιθέτως, έφυγε πλήρης ημερών το 1904, στα 82 της χρόνια, αφού έζησε έναν ευτυχισμένο γάμο πλάι στον Johan Frederik Schlegel, τον δάσκαλο των παιδικών της χρόνων, και περνώντας μεγάλο μέρος της ζωής της ακολουθώντας τον στις Δανικές Δυτικές Ινδίες.

Με εντυπωσίασε το πάθος του κειμένου του φιλοσόφου, που βρήκα στο αφιέρωμα για τον Μότσαρτ, στο Κυριακάτικο Βήμα, γιαυτό και σας το παραθέτω.
Ψάχνοντας μετά να βρω ποιος είναι, με εντυπωσίασε-όπως πάντα σ΄όσους έμειναν διάσημοι για τα έργα τους, η καθημερινότητά της ζωής του, και η κοινοτυπία του έρωτά του….


* * * * * * *

7 σχόλια:

sal.ló είπε...

Αγαπώ πολύ τον Kierkegaard, όχι λόγω υπαρξισμού. Μπορεί ένα τέτοιο ρήμα για ένα φιλόσοφο να φαντάζει αδόκιμο αλλά στο έργο του, η γλώσσα του δημιουργεί ένα αίσθημα οικιότητας με το κείμενο και εν τέλει αισθητικής ομορφιάς σχεδόν ποιητικής χωρίς να εκφεύγει της λογικής αρτιότητας. Κρίμα που δεν κατέχω δανέζικα... αν ήταν έτσι οι δανοί, τότε ναί, μακάρι νά'μασταν όλοι δανοί.

Mirandolina είπε...

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα!

Ο πιο όμορφος ανεκπλήρωτος έρωτας που έχω διαβάσει είναι του Καποδίστρια με τη Ρωξάνδρα του. Το βιβλίο της Κούκου επί του θέματος είναι καταπληκτικό.

Ο κυβερνήτης πέθανε παρθένος, πιστός σε μιαν αγάπη που ποτέ δεν ευοδώθηκε.

Λαμπρούκος είπε...

Λεμονίτα,

Ελπίζω να αγόρασες το Κυριακάτικο Βήμα για να διαβάσεις την αποκλειστική μμου συνέντευξη και όχι τις αδιάφορες λεπτομέριες τις οποίες αναφέρεις στο άρθρος σου.

Άλλωστε ποιός στην ευχή ήταν αυτός ο Σέρεν Κίρκεγκοορ, ή ο άλλος ο Μότσαρτ.

Υ.Γ. Να πας να δεις τη Ντόλυ στο Βασιλικό, ο Σαντάς είναι όλα τα λεφτά...

lemon είπε...

Sal.lo ντρέπομαι, δεν ήξερα καν το όνομά του, όμως γοητεύτηκα απο την γλώσσα του, όπως ακριβώς λές αισθητικής ομορφιάς σχεδόν ποιητικής χωρίς να εκφεύγει της λογικής αρτιότητας.

Μιραντολίνα με κατάλαβες, εχω μια ροπή προς τις λυπητερές απραγματοποίητες ιστορίες της ζωής...(μάλλον πρέπει να το κυτάξω αυτό...).
Θα κυτάξω και περί του κυβερνήτη, δεν ήξερα....

Λαμπρούκο, φυσικά και είσαι ο λόγος που αγοράζω το βήμα, η ποιητική του δικού σου λόγου δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου άσημου βορειοευρωπαίου...
Τώρα αυτό για τη Ντόλυ σοβαρό μου φάνηκε, την έχω στα υπόψιν, θα πάω..

kukuzelis είπε...

Μα δεν τα είπε ο Κ. αυτά. Τα είπε μια απ' τις περσόνες του, ο νεαρός Α. Και μάλιστα μια περσόνα εις το τετράγωνο, αφού το βιβλίο στο οποίο δημοσιεύονται (Είτε/ ή), την επιμέλεια την έχει μια άλλη περσόνα, ο Victor Eremita και όχι "αυτοπροσώπως" ο Κ. Η τρίτη περσόνα, στο ίδιο βιβλίο, που διαλέγεται με τον Α., και μάλλον είναι η ώριμη φωνή του Κ., είναι ο δικαστής Β. Πολύπλοκα πράγματα. Ο σωστός αναγνώστης του Κ., διαβάζει κρατώντας πάντα μια απόσταση από όσα διαβάζει. Κάθε τι που γράφει, συνοδεύεται από ένα, πανταχού παρών, ναί μεν αλλά.

Η σχέση του με τη Ρεγγίνα πρέπει να ήταν αφετηρία για μερικά από τα σπουδαιότερα κείμενα του. Αυτό, κατ εμέ, την κάνει εξαιρετική. Να σημειώσω ότι στη διαθήκη του, όση από την περιουσία του είχε απομείνει, την κληρονόμησε στη Ρεγγίνα.

Ανώνυμος είπε...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! Remote+video+surveillance modafinil without prescription Distance learning colleges search in the free online cellulite solution womens hiking shoes 1996 club car golf cart manual Acyclovir dosing Homopatie cellulite Didrex medicine http://www.liquid-vitamin-3.info/purolator_car_air_filters.html mitsubishi evolution viii seat cover Coleman golf cart heaters Small movie lesbo Hi cholesterol

Ανώνυμος είπε...

Keep up the good work Driver fax modem conexant r679317 telemarketing call center claydon