21.3.06

...η αντανάκλαση του φωτός...

Με αφορμή την φωτό (και ΑΥΤΟ το θ α υ μ ά σ ι ο ποστ) του μαύρου γάτου... και φυσικά αφιερωμένο του.

Ο Jan Saudek γεννήθηκε στις 13 Μαίου 1935 στην Πράγα της Τσεχοσλοβακίας. Είναι Art photographer. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Πράγα.

Ο ίδιος λέει ότι στα τσέχικα auto σημαίνει αυτοκίνητο και biography σημαίνει κινηματογράφος ...στην αυτό-βιογραφία του λοιπόν τα βρίσκουμε και τα δύο….

Είναι ο δεύτερος μια δίδυμης κύησης (με πρώτο τον Karel).
Στα 1951 βγάζει την πρώτη του φωτογραφία με μια kodak baby brownie, η οποία λειτουργεί ακόμη…Ο οικογενειακός γιατρός αποφαίνεται ότι είναι απαράδεκτος στο φωτογραφίζειν-κι αυτό τον φρενάρει για χρόνια…
Στρατός, Κάφκα, Κούντερα, κορίτσια, Νέα Υόρκη, κορίτσια, μοναξιά, Simon and Garfunkel, Scarborough Fair, γάμοι, παιδιά, βαρβιτουρικά, λευκές νύχτες, ακόμη και μια απόπειρα αυτοκτονίας το 1986-κι αυτή αποτυχημένη.
Η τελευταία αγαπημένη του περιμένει παιδί, η πρώτη αγαπημένη του (η κόρη του) δεν τον αναγνωρίζει στο δρόμο.
Η γυναίκα του απειλεί να τον κλείσει σε ψυχιατρική κλινική και του στερεί όλα τα αρνητικά του με αντάλλαγμα τη διατροφή…

Απο 21.9.2005 έως 30.6.2006
Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη Ρετροσπεκτίβα με έργα του 50 χρόνων, στην Πράγα, στο Dům U bílého jednorožce (The White Unicorn House) 15, Staroměstské Square, Prague 1 .


Σε θέση εισαγωγής (της έκθεσης) :
Αυτός δεν είναι ένας οδηγός για το πώς να γίνετε ένας , μεγάλος, πλούσιος και διάσημος φωτογράφος, είναι το απόσταγμά της γνώσης μου, που λέει ότι αν θέλεις να φτάσεις στα άκρα, να στερηθείς τα πάντα, για να κερδίσεις φήμη και πλούτο, τότε πρέπει να παρατήσεις τα πάντα, να ζήσεις γιαυτό, να θυσιάσεις τον εαυτό σου σ αυτό και να πετάξεις όλα τα αναμφισβήτητα πολύτιμα πράγματα-και στο τέλος να σταθείς, αναπόφευκτα, ξέπνοος, γέρος και ξεθεωμένος, πολλά χρόνια μετά. Ναι, όπως τότε παλιά.
Τότε ήμουν ένας φωτογράφος καλύτερος από ότι είμαι σήμερα, φυσικά-ακριβώς όπως ένα χορευτής είναι πιο εύκαμπτος, ευκίνητος, κι εύστροφος στα τριάντα από ότι στα 60 του, ακόμη κι αν αργότερα, γερνώντας, διδάσκει σοβαρότερα.
Και κοίτα, οι άνθρωποι θα με ρωτούσαν τότε Τι σημαίνει αυτό? Τι υποτίθεται ότι εκφράζουν αυτές οι φωτογραφίες? Δεν το καταλαβαίνω.
Μα, ούτε κι εγώ το καταλαβαίνω! Μόνο το φωτογραφίζω. Αυτός που γράφει τις εξηγήσεις του, το κάνει γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Αλλά εγώ ήθελα (και ακόμη αυτό θέλω) κάτι περισσότερο: θέλω οι άνθρωποι να αρέσουν τις φωτογραφίες μου, οι άνθρωποι της χώρας μου, αμούστακοι έφηβοι, μητέρες με παιδιά, ώριμοι άντρες αποστεγνωμένοι από τη δουλειά, το νέο κορίτσι που κοιτάζεται συνέχεια στον καθρέφτη…
….Επειδή αυτοί είναι αυτοί που ξέρω. Δεν θέλω να τους δώσω οδηγίες ή να τους φορτώσω με διάφορους -ισμούς καλλιτεχνικούς. Απλά θέλω να τους πω ποιό είναι όμορφο, και ότι με ταπεινότητα και τιμή τους προσφέρω τις φωτογραφίες μου
.

“Προσπαθώ να γράφω ένα πορτρέτο στο φως, την ομορφιά της αφοσιωμένης αγάπης, και της πίστης μέχρι το θάνατο. Το πρόσωπο του σπιτιού που πάντα ήθελα αλλά ποτέ δεν είχα. Είμαι ανίκανος να το εκφράσω αλλά ξέρω πώς να το απεικονίσω..
Κοιτάζω προς τον συννεφιασμένο ορίζοντα και βλέπω να περιμένουν γυναίκες, κομμάτια χρυσού και φήμη. Δεν θα φτάσω εκεί, αλλά τουλάχιστον μπορώ να κοιτάζω,
Θα κοιτάζω πάντα μέσα στο σκοτάδι, πάντα ψάχνοντας για την αντανάκλαση του φωτός..”


Μ αρέσει που φωτογραφίζει πάντα ανθρώπους, που τους φωτογραφίζει όπως είναι, που οι μόνες βελτιώσεις στα γυμνά του είναι μεγάλες καπελίνες, ριγέ χοντρές κάλτσες μέχρι το γόνατο, μπουκέτα με ψεύτικα λουλούδια και πάνινες κούκλες.
Μ αρέσει που φωτογραφίζει το ίδιο θέμα γυμνό και ντυμένο, το ίδιο θέμα με διαφορά 10 χρόνων από φωτό σε φωτό, όλα τα θέματα μέσα στον ίδιο χώρο, μπροστά στον ίδιο ξεφλουδισμένο τοίχο.
Μ αρέσει που φωτογραφίζει τις γυναίκες της ζωής του, τις αγάπες του και τον εαυτό του-ότι έχει πιο δικό του δηλαδή.
Μ αρέσει που με μπερδεύει, με κάνει να βλέπω ομορφιά στην ασχήμια.
Μ αρέσει γιατί νιώθω ότι βγάζει τη γλώσσα του στη ζωή.


Γνώρισα τον Jan Saudek από ένα βιβλίο της TASCHEN μόλις πριν πολύ λίγα χρόνια.
Είδα την αγελάδα του με τίτλο «νύχτα και μέρα» με την οποία έλαβε μέρος στην CowParade Praha 2004 το καλοκαίρι στην Πράγα-αλλά δυστυχώς τότε δεν κατάλαβα ότι ήταν δική του…


ΚΑΙ το εξώφυλλο της "Συγχώρεση" της Σώτης Τριανταφύλλου ...




* * * * * * *

5 σχόλια:

NinaC είπε...

Κι εμένα μ' αρέσει, λεμονάκι. Δεν τον ήξερα, ευχαριστώ που μου τον σύστησες!

:)

Μαύρος Γάτος είπε...

Σ;))))))))))))))))))))))))))))

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, λεμονάκι!!!!!

¨Εψαξα τα Χριστούγεννα στο Παρίσι και δεν βρήκα κανένα βιβλίο με τις φωτογραφίες του!!!!

Είναι τα περισσότερα εξαντλημένα.

Τέλειο ποστ!!!!

Ωστε αυτός ήταν ο φωτογράφος που έλεγες, εεεε;;;))))))))

Σ'ευχαριστώ τόσο πολύ!!!

Σ;0)))))))))))))))))))))))))

lemon είπε...

Το βιβλίο που έχω ειναι απο τις εκδόσεις Taschen, αυτά τα μικρά, με το χάρτινο εξώφυλο, που κάνουν 7,5 ευρώ.

Κουκλίτσα, σου το συστήνω ανεπιφύλακτα, αν μπορούσα θα το πόσταρα ολόκληρο!!

Γατούλη, το πήρα απο την Πρωτοπορία, εξαντλήθηκε λες??
Εντυπωσιάστηκα οταν είδα την φωτό στο βλογ σου, καταχάρηκα!. Πάντα νομίζω οτι εγω είμαι η τρελή που παρατηρώ, εντυπωσιάζομαι και κολάω σε διάφορα τέτοια-περίεργα πράγματα, στα οποία οι "έξω" φίλοι μου ρίχνουν μια ματιά απλά. Γιαυτό συγκινούμαι κυριολεκτικά όταν βλέπω οτι είμαστε πολλοί! (εσύ μ έκανες να χαρώ πρώτος!).

Μαύρος Γάτος είπε...

Θα σκάσω!!!

Περνάω συνέχεια από την Πρωτοπορία και δεν το είδα!!!!

Μέχρι και το Beaubourg ( το μουσείο σύγχρονης τέχνης του Παρισιού) έψαξα και δεν τον βρήκα!!!

Θα πάω το συντομότερο στην Πρωτοπορία να ρωτήσω.

Ευχαριστώ Λεμονάκι!
"Μυρτώ" ήταν από παιδί η αγαπημένη μου κολώνια...
Σ;))))))))))

Ανώνυμος είπε...

Very nice site! natuzzi reclining sofa laptop wireless Insurance on buick rendezvous Laser tattoo removal chanute dash covers and floor mats Junior bridesmaids dresses Dress game up wedding