25.3.06

...Paris, mon amour...









Το καλό…
Υπέροχο Παρίσι, των ονείρων και των σχεδίων μου, ήμουν έτοιμη να φιλήσω τα χορταράκια του αεροδρομίου από τη χαρά μου, καθώς προσγειωνόταν το αεροπλάνο…





…το κακό,
Ο ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου, στην απεγνωσμένη ερώτηση μου can I talk to somebody who speaks English, please?, απαντούσε συνέχεια «I…», μετά του έκανα την ερώτηση μου στα αγγλικά και λάμβανα απάντηση…. στα γαλλικά… και δώστου ξανά απ την αρχή, να εξηγώ (στα αγγλικά) ότι ΔΕΝ μιλώ γαλλικά , και I want to talk with somebody who speaks English, PLEASE, κι αυτός να ξαναματαπαντάει «άι»….ώσπου του έκλεισα απηυδισμένη το τηλέφωνο, και ησύχασε κι αυτός κι εγώ…

Το γκισέ με τα πληροφοριακά έντυπα στο Λούβρο, είχε οδηγίες και χάρτη του Μουσείου σε τόσο πολλές γλώσσες, που εντυπωσιάστηκα! Μέχρι και κινέζικα, γιαπωνέζικα, κορεάτικα, αραβικά-όλα διαφορετικά! Έψαξα κι εγώ να βρω τα ελληνικά, για να πληροφορηθώ ότι δεν υπάρχουν-παρόλο που ο υπάλληλος με κατανόηση συμφώνησε μαζί μου ότι πρόκειται για κράτος της Ευρωπαικής Ένωσης…

…και το άσχημο.
Εκνευρισμένος και σοκαρισμένος -όπως είπε- ο Ζακ Σιράκ, αποχώρησε το βράδυ της Πέμπτης από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όταν ένας συμπατριώτης του, ηγέτης της ισχυρότερης ομάδας επιχειρηματιών της ΕΕ... τόλμησε να μιλήσει στα αγγλικά!
Ο Γάλλος πρόεδρος αποχώρησε αμέσως από την αίθουσα όταν ο Ερνέστ Αντουάν ντε Σελιέρ, επικεφαλής της UNICE, κορυφαίας ευρωπαϊκής επιχειρηματικής οργάνωσης, απευθύνθηκε στους ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας ότι θα μιλήσει στα αγγλικά γιατί η αγγλική είναι «η γλώσσα των επιχειρηματιών διεθνώς».Από την αίθουσα αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και οι υπουργοί Εξωτερικών και Οικονομικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί και Τιερί Μπρετόν.Ο Σιράκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Γαλλία τρέφει «μεγάλο σεβασμό για τη γλώσσα της» και ότι είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί σκληρά και επί μακρόν για να εγγυηθεί τη χρήση της γαλλικής γλώσσας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ.«Είναι προς όφελος του εθνικού μας συμφέροντος και σημαντικό για ένα διάλογο πολιτισμών» τόνισε ο Σιράκ και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να χτίσουμε τον κόσμο του μέλλοντος πάνω σε μια μόνο γλώσσα και έναν πολιτισμό».


news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό


* * * * * * *

22 σχόλια:

Butterfly είπε...

Μμμμ...Pariς, mon amour... τι εικόνες, τι θύμησες, τι μυρωδιά... λατρεύω αυτή την πόλη, όπως ανακαλύπτω ότι αρέσει και σε σένα lemon μου. Και ναι έτσι είναι οι Γάλλοι... ΜΛΚγαλλοι όπως τους έλεγε και ο πατέρας της Ηρώς που σπούδασε εκεί. Μπορεί να ταλαιπωρήθηκα κι εγώ με γαλλικά τους, με τον σωβινισμό και εθνικισμό τους, αλλά δεν παύει για μένα να είναι από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου και δεν θα πάψω ποτέ να την λατρεύω κι ας την γνώρισα από εκείνον.

Kevlarsoul είπε...

Για το Παρίσι έχω μιλήσει στο παρελθόν! Και κόντεψες να με καταστρέψεις!
Πάντως πιστεύω οτι καλά κάνουν οι γάλλοι και κρατάν την γλώσσα τους έτσι οχυρωμένη. Ο κόσμος μ΄πνο με αγγλικά έχει αρχίσει να γίνεται βαρετός.
Οσο για τους ανάγωγους ρεσεψιονίστ και άλλα γαλλικά φρούτα του τομέα των services , ακόμα τους μισώ.

Βασιλική Παπαδημητρίου είπε...

πλλλλακα μας κανετε σαββατιατικα καλη μου?.... μιλατε ετσι για παρισι και φευγετε?.... ετσι απλα?... μας αφηνετε να χτυπιωμαστε στα πλακακια?...
απαπαπα δεν ειναι πραματα αυτα!!!!
ω παγγιιι, μον αμουγ, εκουτε μουααα!!!
;)))))

McKat είπε...

Γειά σου lemon. Το καλό, το κακό και το άσχημο. Ελπίζω να έδωσαν όλα χρώμα στο ταξίδι σου και να το επαναλάβεις όποτε θελήσεις. Υπάρχει ακόμα άραγε το Παρίσι των μύθων μας;

ci είπε...

C'est incroyable!
Αχ, να'σαι καλά lemon, έχω χαζέψει με την φωτό:))))

akindynos είπε...

Επρέπε να τρίψεις στη μούρη του ρεσεψιονάριου ότι η διασημότερη (;) ατάκα για το Παρίσι είναι στα αγγλικά.

We'll always have Paris

lemon είπε...

Τώρα πως γίνεται όλοι να συμφωνούμε οτι άλλο Παρίσι κι άλλο οι Γάλλοι...θα σας γελάσω, παρόλαυτά είναι γεγονός!

Καλημέρα σε όλους!

Epicuros είπε...

Εγώ θα αποτελέσω μιά εξαίρεση. (πάντα μου άρεσε να διαφέρω αλλά δεν το κάνω γι αυτό...). Λοιπόν, το Παρίσι δεν μου λέει απολύτως τίποτα! Δε λέω, συγυρισμένη πόλη είναι, με τα παρκάκια της, τους κρυφούς φωτισμοί, τα κτιρικάκια της τα σινιέ, τους δρόμους τους φαρδιούς, τις πλαταιίτσες της (ολόκληρα αεροδρόμια σε μέγεθος), την κουλτούρα της, τα μαγαζάκια της, δεν λέω, αλλά εμένα, αδέρφια, μου προκαλεί μιά απίστευτη ψύχρα! Βαράτε όλοι μαζί, αν θέλετε, αλλά δεν την πάω με τίποτα! 'Ομως λέω "μπράβο" στον κυριούλη που προστατεύει τη γλώσσα του από τις εισβολές. Μακάρι να το είχαμε κάνει κι εμείς, να μην έχουμε greeglish, και να μην είναι μιά στις τρεις λέξεις των νέων αγγλική! Εκεί τους βγάζω το καπέλλο, κι ας μην φοράω!

ellinida είπε...

Θα σου απαντήσω όπως θα απαντούσε ένας Γάλλος . Η Γαλλία δεν είναι απλά μιά χώρα ... είναι μιά αυτοκρατορία !
Και αν νομίζετε ότι εμείς είμαστε εθνικιστές ... που να δείτε τους Γάλλους !
Δεν τα πάνε καλά με τις ξένες γλώσσες διότι η γαλλική θα έπρεπε να είναι η παγκόσμια γλώσσα ... είναι τόσο απλό .
Μπονζούρ !

Λαμπρούκος είπε...

'Αλλο πράγμα το Παρίσι με τη μαγεία στην κάθε του γωνιά, και άλλο η μανία των Γάλλων να μη μιλάν άλλη γλώσσα εκτός από τη δικιά τους. Έτερον το κότερον...

Marina είπε...

Μμμ πέρασες χάρμα από ότι αντιλαμβάνομαι.
οσο για την εμμονή των Γάλλων να θεωρούν ότι η Γαλλική είναι μία Εσπεράντο..άστους..ζούν ακόμη στον κόσμο του 19ου αιώνα, τότε με τις αυτοκρατορίες και τους σκλάβους..

Ισως να το ξεπεράσουν, ως τότε όμως ας μην έχεις πολλές απαιτήσεις..είναι οι άνθρωποι "αλλού"

Yannis H είπε...

Να πάρει η ευχή... Οι Γάλλοι έχουν πράγματι τη γλώσσα τους σαν φετίχ. Έκαναν και τους νόμους, να μη χρησιμοποιούνται στη Γαλλία αγγλικές λέξεις όπως parking, playback, ενώ οι Άγγλοι κάλλιστα μπορούν να χρησιμοποιούν λέξεις όπως rendezvous, tête -a- tête, par excellence, raison d’etre, κτλ.

Ευτυχώς, από τη μια ξελασπώνουν με τους δυναμικούς νέους τους.

Από την άλλη... όσον αφορά το ρεσεψιονίστα, αλλού μπορεί να είναι χειρότερα. Νάπολη:

- Excuse me, where is the bank?
- BANG! BANG! BANG!

lemon είπε...

Γιάννη, μου θυμισες οτι μέχρι να φύγουμε, μάθαμε οτι sortie σημαίνει έξοδος, (μάλλον, διοτι το έγραφε πάντα εκείπου βγαίναμε), ενω exit δεν είδαμε πουθενά...!

Ellinida, Μαρίνα, μα τετοια χοντροκεφαλιά? Δεν είπα να γίνουν χαλί, να εξαφανιστούν οι γάλλοι, να επικρατήσουν τα αγγλικά, προς θεού, μια απλή ευγένεια ζήτησα!

Βασίλη, εγω πιστεύω οτι η γλώσσα, όπως και οι κοινωνίες, αλλά και οι πόλεις ακόμα (ειδικά σήμερα που υπάρχει απόλυτα άμεση επικοινωνία-βλέπε εμάς) είναι ΖΩΝΤΑΝΑ, ε ξ ε λ ί σ σ ο ν τ α ι και το να πιστεύεις οτι μπορείς να βάλεις όρια, να προστατεύσεις, είναι ουτοπία, χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο.
(καλά που δε φοράς καπέλο, θα γινόταν χάλια :)

Λαμπρούκο συμφωνώ, και μένω στο κότερο:θα με πάς μια βόλτα??

Yannis H είπε...

"μάθαμε οτι sortie σημαίνει έξοδος"

Φίλοι στη Γερμανία αναρωτιούνταν στον αυτοκινητόδρομο: Μα, τι μεγάλη πόλη πρέπει να είναι αυτή η Ausgang (=έξοδος) και δεν την έχουμε ακουστά... Όλοι οι δρόμοι εκεί οδηγούν!

Περί κουζίνας και όχι μόνο είπε...

3 φορές πήγα στο Παρίσι και τις 3 έβρεχε. Απαίσιο μου φάνηκε, εκτός από το καταπληκτικό μετρό του. Μπορεί αν έβλεπα και καμμιά αχτίδα ήλιου να ήταν αλλιώς δεν ξέρω ...
Οσο γιά τους Γάλλους, άστα καλύτερα.

Memento aka a moment in life είπε...

Τι συμπτωση... Μολις πριν απο λιγο ξυπνησα απο ενα πολυ ομορφο ονειρο... Περπατουσα στο Παρισι, σε μερη που δεν εχω δει ποτε μου, θαυμαζα κηπους και παρτερια, ομορφα πλακοστρωτα δρομακια, επιβλητικα κτιρια και παρα λιγο να παρω μερος και σε μια διαδηλωση... Περπατουσα για πολλες ωρες, συναντησα πολλους περιθωριακους τυπους που ειχαν την μπουκαλα του κρασιου παραμασχαλα και τραγουδουσαν περπατωντας στις αδειες λεωφορους...σερνοντας μαζι τους τα λιγοστα τους υπαρχοντα σε αυτοσχεδια καροτσακια... Οταν αρχισε το ονειρο ηταν απογευμα, και οταν ξυπνησα ηταν ηδη μαυρα μεσανυχτα... κι εγω εμεινα μονος να κοιταζω τους αδειους δρομους του Παρισιου... κι ομως ηταν τοσο ομορφα.
Εχω μερικες φωτογραφειες απο το Παρισι στο βλογ μου... Ειναι απο τα Χριστουγεννα, ειχα παει για 3 μερες και ηταν πανεμορφα! θα ψαξω να βρω φωτο απο τους περιθωριακους, ποu συναντησα διπλα απο το Πανθεον την ημερα των Χριστουγεννων!

Memento aka a moment in life είπε...

Βασικα... κι εγω πιστευα οτι οι Γαλλοι σαν λαος ειναι πολυ εθνικιστες και δεν μιλανε αλλη γλωσσα εκτος απο τη δικη τους... Με χαρα ομως διαπιστωσα οτι μαλλον ειναι ενας μυθος.Δεν υπηρξε ατομο με το οποιο ηρθαμε σε επαφη κατα τη διαμονη μας στο Παρισι που να μην μιλαει αγγλικα... Και δεν αναφερομαι στους υπαλληλους ξενοδοχειου, εμπορικου κεντρου, μουσειων κτλ. Μιλaω για απλους Γαλλους, μεσηλικες ή νεους που μιλουσανε απταιστα αγγλικα για να μας βοηθησουν... Παλι καλα , γιατι αν βασιζομασταν στα γαλλικα που μιλουσε ο αδερφος μου, που υποτιθεται οτι εκανε και 3 χρονια στο σχολειο, καηκαμε!

Ενταξει, επειδη το ποστ σου με ωθησε στο να σχολιασω αμεσως, ξεχασα τους τροπους μου...

Χαρηκα για την γνωριμια !

lemon είπε...

Κωνσταντίνε μου, πες και που περπατήσαμε απο τον πύργο του Αιφελ μέχρι την πλατεία Βαστίλλης(!) μεταμεσονυχτίως και υπο βροχή, και χοροπηδούσα απο την ευτυχία που είμασταν Παρίσι, κι εσείς δεν θέλατε να πιούμε εναν καφέ στο Cafe de flore διότι είμασταν μούσκεμα, και με κυτούσατε σαν νάμαι παλάβη, εεε, πές!!
Εκπληκτικό αυτό με τους κινέζους...πολύ παρέα με τη Μαφάλντα κάνεις, μου φαίνεται!!

Γιάννη, μα ΚΑΙ οι γερμανοί, λοιπόν??

Ντόρα, όπως βλέπεις παραπάνω δεν με πτοεί καθόλου εμένα λίγη βροχούλα μπροστά στο, ΣΤΟ Παρίσι...

Δημήτρη καλώς ήρθες! τις είδα τις φωτογραφίες σου, και επίσης χάρηκα για τον διαχωρισμό των απλών ανθρώπων που βοηθούν τον τουρίστα, απο τους ανθρώπους της πολιτικής και του τουρισμού-δεν το ήξερα!

Sally, συμφωνώ με τους πολλούς πολιτισμούς, με όλους αν γινότανε, αλλα δεν ξέρω ποιος θα επιλέξει το δρόμο-μάλλον βαδίζουμε ψηλαφητά...

NinaC είπε...

Λεμονάκι, προσωπικά κρατάω το καλό: αυτά τα υπέροχα σκαλοπάτια στη Monmartre. (Η CD έφαγε τα νιάτα της εκεί...)

Ευχαριστώ για τις αναμνήσεις που μου ξύπνησες! :)))))))

lemon είπε...

Γύρισες καλή μου? ελπίζω να πέρασες καλά!
Προσπαθώ να κάνω κι άλλο ποστ για το Παρίσι, αλλά αυτός ο βλόγερ μου έχει σπάσει τα νεύρα, όλο το απόγευμα...
Θα ήθελα πολύ να ακούσω για το Παρίσι σου-πολύ σωστά έκανες που επένδυσες εκεί τα νιάτα σου!!

Γιουτζίν είπε...

Bonsoir, λεμονάκι :-)
κρίμα που οι γάλλοι είναι σωβινιστές και δεν ομιλούν την αγγλικήν, διότι έχουν υπέροχη προφορά και είναι γλυκύτατοι -τις σπάνιες φορές- όταν το κάνουν.
Το Παρίσι μου θυμίζει φίλους και ατέλειωτες βόλτες εις αναζήτηση ρομαντισμού. Η αναζήτηση από μόνη της ήταν μαγική

mavrol είπε...

Ως επι το πλείστον συμφωνών με τους περισσότερους και θα αναφωνήσω επιπλέον κι εγώ για μια ακόμη φορά ότι άλλο οι Γάλλοι κι άλλο το Παρίσι!