20.4.06

Κατά Παζολίνι


'Oταν το 1964, ο Παζολίνι γύρισε το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», προκάλεσε μεγάλη κατάπληξη και θαυμασμό. Δηλωμένος μαρξιστής, δημιούργησε μια ταινία βαθιάς και ουσιαστικής θρησκευτικότητας, μια επιστροφή στον καίριο λόγο του Ευαγγελίου.
Το διεθνές Καθολικό βραβείο κινηματογράφου που του απένειμαν, ήρθε να επισφραγίσει αυτή την παγκόσμια αναγνώριση. Ο Παζολίνι ακολουθεί πιστά την δομή του Κατά Ματθαίου Ευαγγελίου και χρησιμοποιεί αποκλειστικά το κείμενό του, χωρίς να προσθέτει ούτε λέξη δική του.
Η ταινία, βρίσκεται σαν εικόνα και λόγος στους αντίποδες των βιβλικών θεαματικών ταινιών του Χόλιγουντ αλλά και της γλυκερής εικονογραφίας σε στιλ λιθογραφίας.
Δεν αποπειράται καμία ιστορική ανασύνθεση. Είναι γυρισμένη με απόλυτο ρεαλισμό, σε χωριά της νότιας Ιταλίας, φτωχά χωριά με τα παμπάλαια σπίτια τους.
Δεν χρησιμοποιεί επαγγελματίες ηθοποιούς, αλλά χωριάτες, φίλους διανοούμενους, τη μητέρα του, η οποία είναι συνταρακτική στον ρόλο της Παναγίας και όλοι τους παίζουν χωρίς μακιγιάζ.
'Eτσι με την αλήθεια των μορφών και των τόπων, ο Παζολίνι μας μεταδίδει αναλογικά, το μυστήριο, την πνευματική πυκνότητα των όντων, μακριά από κάθε θέαμα.
Στην σύνθεση των εικόνων όμως, ο δημιουργός θυμάται τους μεγάλους ζωγράφους: τον Πιέρο Ντε λα Φραντσέσκα, τον Καραβάτζιο, τους Βυζαντινούς. Η μουσική, μείγμα όλων των ιερών συνθέσεων, από τον Μπάχ ως τα σπιρίτσουαλς των νέγρων και η ορμητική κίνηση των ρυθμών, συμπληρώνουν έναν οξύ λυρισμό, σχεδόν σαν κραυγή.

Στο κέντρο πάντα ο Ιησούς, οξύς κι αυτός, ανατρεπτικός, σύμφωνα με το πνεύμα του Ματθαίου. 'Eνας Ιησούς που αυτός πάνω απ΄ όλα ο Λόγος, ο χειμαρρώδης, λυτρωτικός λόγος του Ευαγγελίου, που ζητάει να αναθεωρήσουμε εκ βάθρων την εφησυχασμένη ζωή, να αναζητήσουμε το θείον πνεύμα, σαν οδηγό σε μια δύσκολη πορεία προς την τελείωση.

(Το κείμενο είναι αντιγραφή απο εδώ.

Η ταινία θα προβληθεί την Παρασκευή 21/4 στην ΕΤ1 στις 24:00.

Δεν έχω λόγια για την ταινία, συγκλονίστηκα οταν την είδα-πριν ένα χρόνο, για πρώτη φορά... )




* * * * * * *

11 σχόλια:

Νicola Beerman είπε...

καλημερα .ειμαι γκαντεμης γιατι την παρασκευη δουλευω και δεν μπορω να την δω.Θα προσπαθησω να τη γραψω στο βιντεο.Καλο Πασχα.

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Δεν την έχω δεί , θα την δώ οπωσδήποτε, αλλα όχι την Μ.Παρασκευή
Μου αρέσει πολύ ο επιτάφιος και μετά περίπατος μέχρι αργά κάτω από την Ακρόπολη.
Θα την γράψω όμως.Ευχαριστώ. :)

NinaC είπε...

Η ταινία εκπληκτική, ό,τι καλύτερο έχει γυριστεί για τα Πάθη. Την έχω δει πολλές φορές, και κάθε φορά εξακολουθεί να με γοητεύει όπως την πρώτη.

akindynos είπε...

Ανέβασα κάποια λόγια της Λάουρας Μπέτι για τον Παζολίνι.

Στην άρχη έγραψα 'ένα κέιμενο' αλλά μου φάνηκε λάθος.

Και τα 'λόγια' δεν μου φαίνονται σωστή επιλογή.

Μάλλον χάδια και δάκρυα είναι.

MåvяiÐåliå είπε...

Θα τη δώ!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα.Νασαι καλα ποθ εντοπιζεις
τετοια διαμαντια και μας προτρεπεις
να τα δουμε.Καλο Πασχα.

ellinida είπε...

Λεμονάκι μου θα προσπαθήσω να την δω . Καλή Ανάσταση .

Αταίριαστος είπε...

Tην είδα την ταινία και το μόνο που με ξένισε ήταν η ηλίθια γλώσσα που επέλεξε ο υποτιτλιστής: ένας αχταρμάς δημοτικής και καθαρεύουσας, δήθεν για να κρατηθεί η επισημότητα του πρωτότυπου. Σε μία τέτοια ταινία ταπεινή κι απλή μία απλή στρωτή δημοτική θα ήταν ό,τι πιο ταιριαστό.

Μετά θυμήθηκα ότι έχω την ταινία σε DVD. Διαπίστωσα ότι κι εκεί τα ίδια στους υπότιτλους!

lemon είπε...

(αταίριαστε)
Παρολαυτά είναι θαυμάσια, δεν είναι? Την ξαναείδα χθές, αλλά τη μισή, μετά με πήρε ο ύπνος...μα, γιατί τα βάζουν τέτοια ώρα, και βάζουν τις χολυγουντιανές με τους ρωμαίους το απόγευμα? Θέλουν να κρατήσουν το επίπεδο του κόσμου χαμηλό? (διότι δεν πιστεύω οτι το κάνουν απο καλοσύνη, γιατι κατανοούν οτι ο κόσμος δεν θα την παρακολουθήσει...)
Μεγάλη συζήτηση.

Ευχαριστώ για το σχόλιο-τέτοια ώρα, τέτοια μέρα!

Ανώνυμος είπε...

την είδα και εγώ! φοβερή όντως. πολύ δυνατή. είχα μείνει καρφωμένος βασικά...

Αλεπού είπε...

Την είδα και μου άρεσε πολύ. ειδικά το ότι χρησιμοποίησε απλούς αγρότες, όχι επαγγελματίες ηθοποιούς