4.6.09

απροσδόκητα


[Κατσίμπαλης προς Σεφέρη]

Αθήνα, 19.2.50
…Έξω μαίνεται το καρναβάλι. Ένα τρελό και ξέφρενο καρναβάλι από τον πιο φτωχό ως τον πιο πλούσιο. Γύρισα ένα βράδυ τα διάφορα κέντρα με τη Lady Norton και τον Sir Malcolm Sargent τον αρχιμουσικό που ήρθε από την Αγγλία κι είδα να χορεύουν με λινά παπούτσια (χειμωνιάτικα) στα ρεμπέτικα κέντρα με τα μπουζούκια και να βγαίνουν γουναρικά και φράκα από τις πρεσβείες, τη «Μεγάλη Βρετανία» και τα σπίτια των μεγαλουσιάνων!
Μαίνεται κι η προεκλογική κίνηση. Εκατό τόσα κόμματα και τρείς χιλιάδες τόσοι υποψήφιοι! Τα μεγάφωνα ορύονται έξω από το κάθε κέντρο που εκφωνούνται λόγοι. Οι τοίχοι όλοι μπλαστρωμένοι με τις φάτσες των υποψηφίων. Όργιο καρναβαλιού και όργιο προεκλογικό! Κανένας δε συλλογιέται τι θα γίνει. Σα να περιμένουμε όλοι τη συντέλεια του κόσμου!
Η προεκλογική φασαρία είχε κι ένα απροσδόκητο αντίχτυπο: καθυστέρησε τα Collected Poems. Το μισό σχεδόν βιβλίο έτοιμο, στοιχειοθετημένο, διορθωμένο περιμένει τρείς ολόκληρες βδομάδες στου Ταρουσόπουλου (που για πρώτη φορά επέδειξε τόση ιλιγγιώδη ταχύτητα) αλλά οι χαρτοποιείες μας την έσκασαν στο ζήτημα του χαρτιού. Απασχολημένες όλες με την κατασκευή εκλογικών ειδών, τους ήταν αδύνατο να ετοιμάσουν την ποσότητα που τους είχε παραγγείλει ο Ίκαρος…
Γεια-χαρά
Γιώργος

* "Αγαπητέ μου Γιώργο", επιστολή 388, τόμος β

* New York Public Library


* * * * * * *

1 σχόλιο:

Σταυρούλα είπε...

Μου ΄χεις εξάψει το ενδιαφέρον με τ΄αποσπάσματα που παραθέτεις!
:)