29.6.10

σε χειμωνιάτικο τοπίο

"Warmond Castle and Voorschoten Church in a Winter Landscape"
του Jan Beerstraten (1622 - 1666 Amsterdam, The Netherlands)

Φωτογραφία από το μουσείο Walker στο Λίβερπουλ (μόλις βγεις από τον σιδηροδρομικό σταθμό, στο δεξί σου χέρι, απέναντι, ένα φρικτό τεράστιο κτήριο που δεσπόζει στην πλατεία-αποκλείεται να το χάσεις).
(Παρακαλώ, μεγενθύνετε όσο γίνεται την εικόνα για να απολαύσετε το χειμωνιάτικο τοπίο.)

Πολύ νέος πέθανε βρε παιδί μου ο Jan Beerstraten-ποιός ξέρει πόσα ακόμα όμορφα χειμωνιάτικα τοπία θα ζωγράφιζε, μ'αυτήν την υπέροχη "φλαμανδική" τεχνική του?

Βιογραφία (από εδώ)
O Jan ήταν ο μεγαλύτερος γιός και ο πιό επιτυχημένος, σε μια οικογένεια καλλιτεχνών. Ειδικότητά του ήταν οι χειμωνάτικες σκηνές Φλαμανδικων πόλεων και ζούσε στο Άμστερνταμ.
Μετά το 1660 βγήκε στην ύπαιθρο για να ζωγραφίσει κάστρα, πόλεις και χωριά. Αυτές οι εικόνες που μάζεψε, με σκοτεινους ουρανούς, ελαφρύ χιόνι να πέφτει, παγωμένα ποτάμια, κανάλια και ξυλιασμένα δέντρα, τον βοήθησαν να δημιουργήσει τις επιτυχημένες χειμωνιάτικες ατμόσφαιρες στους πίνακές του.

* * *

Κατά τα άλλα, το Λίβερπουλ-όσο μπορείς να δεις μέσα σε οκτώ ώρες (από τις οποίες τις τρεις είσαι καθισμένος σε μια παμπ και τρώς, και μετά πίνεις αυτόν τον καπουτσίνο-σε-σουπιέρα που σερβίρουν παντού στην Αγγλία, χαζεύοντας από τα παράθυρα τους τεράστιους γλάρους) είναι μια θαλασσινή πόλη-σαν τη Θεσσαλονίκη. Μέχρι και τα κτήρια κάτω στο λιμάνι μοιάζουν με καράβια.




3 σχόλια:

Ιφιμέδεια είπε...

Αχ πάντα ήθελα να πάω στο Λίβερπουλ και δεν το κατόρθωσα ακόμη!
Να μας ανεβάσεις κι άλλες φωτό!

Marina είπε...

Το Λιβερπουλ,αναδεικνύεται απο τις φωτογραφίες σου. Αυτό το παράξενο κτίριο που λεπταίνει πρός τα πάνω..τι αρχιτεκτονικό αριστούργημα! Φαντάζομαι ότι τα pubs θα είχαν μούρλια μπύρες και μεζέδες..(το νερό της Αγγλίας δεν κάνει καλό καφέ (μπλιάχ) αλλά τσάϊ.

Σταυρούλα είπε...

Πιο πολύ απ΄τη χειμωνιάτικη ζωγραφιά μ άρεσαν οι εικόνες του λιμανιού! :)
Ανυπομονώ να δω περισσότερες και να τα πούμε από κοντά!

Πιο πολύ απ'όλα μ' άρεσε η φράση στην κεφαλίδα! ;)