6.2.11

Καρτιέ Γκρέκ

Η Αργινή γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1883. Εκείνο το χρόνο όλοι οι πιο επιφανείς έλληνες της Αλεξάνδρειας αγόρασαν οικόπεδα στην οδό Ροζέτα, πέρα από τη χτισμένη πόλη, σε μέρος έρημο ακόμα τότε, προς την έξω πύλη που έκλειε την οδό Ροζέτα. Οι πύλες έκτοτε κατεδαφίστηκαν, και όλο εκείνο το μέρος που λέγουνταν Porte Rosette κι έκλειε την πόλη προς το Ράμλε, έγινε πάρκα και περιβόλια. Επειδή λοιπόν μόνον έλληνες αγόρασαν τα απόμακρα εκείνα οικόπεδα και όλοι μαζί έκτισαν τα σπίτια τους, η συνοικία αυτή ονομάστηκε Quartier Grec.
Ήταν η ωραιότερη συνοικία της Αλεξάνδρειας, γιατί χτίστηκαν μονοκατοικίες όμορφες, όλες μέσα σε περιβόλια, και παντού φυτεύθηκαν δέντρα, έγιναν πρασιές, και στο πλούσιο χώμα της Αιγύπτου, μεγάλωσαν αυτά και φούντωσαν σε λίγους μήνες.
Αγόρασε κι ο πατέρας μας ένα οικόπεδο με μεγάλο περιβόλι, πάνω στην οδό Ροζέτας, και άρχισε να χτίζει.

Πηνελόπη Δέλτα, Πρώτες ενθυμήσεις
Ερμής, Αθήνα 1981, σελ. 114-115

3 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Έτσι, είναι. Μία ολόκληρη συνοικία στην οποία εγκαταστάθηκαν Έλληνες έμποροι και επιχειρηματίες. Μια πανέμορφη συνοικία.

Ανώνυμος είπε...

Τι καλά όλα όσα ανεβάζεις . Είσαι το φαρμακείο μου .

ροξάν

Marina είπε...

Οι Ελληνες της Αλεξανδρείας ήταν μορφωμένοι, εκλεπτυσμένοι και εύποροι. Οταν ξερριζώθηκαν απο την Αίγυπτο και ήρθαν στη πατρίδα, ξεχώριζαν αμέσως απο τους λοιπούς. Ακόμη και τώρα, κάποιοι ηλικιωμένοι που ζούν ακόμη και είναι απο εκείνα τα μέρη είναι αλλιώς.

Είναι φορές που απορώ με εσένα. Σα να περάσαμε απο τα ίδια μονοπάτια, τα ίδια διαβάσματα, την ίδια αγάπη για τη τέχνη και τώρα το ημερολόγιο της Π. Δέλτα. Αναρωτιέμαι μερικές φορές για τις συμπτώσεις