2.3.06

8ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη.
Ξεκινάει την Παρασκευή 10 Μαρτίου το Όγδοο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διαρκέσει ένα δεκαήμερο, έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου.
Οι προβολές των 184 ταινιών (από τις οποίες οι 106 είναι ξένες και οι 78 ελληνικές) θα πραγματοποιηθούν σε συνολικά έξι αίθουσες: «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας», δύο αίθουσες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και δύο στο Μουσείο Κινηματογράφου.

Η εναρκτήρια προβολή θα γίνει στις 20:30 της 10ης Μαρτίου με την ταινία «Χαμογελώντας σε εμπόλεμη ζώνη» των Μάγκνους Μπέιγμαρ και Σιμόνε Ααμπεργκ Κερν.


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Εϊπίδης, έχει θέσει ως στόχο «το Φεστιβάλ να ενεργοποιήσει τις συνειδήσεις των θεατών και να παίξει ενεργό ρόλο στην εναλλακτική ενημέρωση αλλά και την ψυχαγωγία τους, αναδεικνύοντας ζητήματα που τα Μέσα Ενημέρωσης βάζουν σε δεύτερη μοίρα και προκαλώντας ένα ζωντανό διάλογο».
«Το ντοκιμαντέρ σαν κινηματογραφικό είδος σημειώνει τα τελευταία δέκα χρόνια έκρηξη και γίνεται αποδέκτης μιας διαρκώς αυξανόμενης προσοχής», δήλωσε ο κ.Εϊπίδης, παρουσιάζοντας την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα του 8ου Φεστιβάλ.
Η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δέσποινα Μουζάκη, αναφερόμενη στον ιδρυτή και διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έκανε λόγο για «την επαναστατική του ματιά που ανανεώνεται συνεχώς, εντοπίζοντας ταινίες, δημιουργούς και θεματολογίες».

Αγαπώ πολύ τον κύριο Ειπίδη, κυρίως από τότε που διάβασα σε συνέντευξή του για τις ατέλειωτες ώρες που έχει περάσει σε μισοάδειες αίθουσες και πρωινές προβολές, σε δωμάτια ξενοδοχείων, μόνος, σε πόλεις του κόσμου, προκειμένου να επιλέξει τις ταινίες που θα καλέσει στο φεστιβάλ της πόλης μας. Η ήσυχη μεγαλόσωμη φιγούρα του είναι εγγύηση για μένα- στην συνείδησή μου έχει ταυτιστεί το όνομα και η εικόνα του με το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, το οποίο αισθάνομαι ότι έχει πάρει κάτι από τον δικό του χαρακτήρα: περισσότερη βαρύτητα από το φεστιβάλ ταινιών μυθοπλασίας.

Περισσότερο για τις θεματικές ενότητες και το πρόγραμμα του φεστιβάλ επιφυλάσσομαι να σας ενημερώσω λίαν συντόμως.


(ο πίνακας είναι του
Γιάννη Σταύρου).



* * * * * * *

9 σχόλια:

Juanita La Quejica είπε...

Εύχομαι να έχει συμμετοχή, να τραβήξει τον κόσμο το φεστιβάλ.

Alpha είπε...

Κρίμα που δε ζω στη Θεσνίκη να πηγαίνα να βλέπα καμια ταινία.

Σ άρεσε "το ταξίδι του αυτοκράτορα"?

Λαμπρούκος είπε...

Ελπίζω το άδειο σκηνικό αιθουσών να μη χαρακτηρίσει και το φεστιβάλ.

Μ αρέσεις γιατί έχεις βάθος ρε φιλενάδα. Δίπλα σου νιώθω ρηχός σα πιάτο μπριζόλας...

lemon είπε...

Χουανίτα και Λαμπρούκο, δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο πολύ κόσμο έχει...
Οταν πρωτοπήγα, πήγα για να μπώ απλά στη θαυμάσια ατμόσφαιρα του φεστιβάλ,αλλά τελικά οι ταινίες ντοκιμαντέρ είναι απίστευτα καλύτερες απο τις ταινίες μυθοπλασίας, θα σας πω περισσότερα σε ποστ γιαυτό το θέμα.

Λαμπρούκο, είναι απλά το χόμπυ μου, είμαι σίγουρη οτι για τον καθένα μας υπάρχει κάτι, που κάνει με τόσο πάθος, που όλοι νομίζουν οτι είναι Ο ειδικός εκεί...

Mosaic, δεν το είδα το ταξίδι του αυτοκράτορα, δυστυχώς..το είδατε με τη μικρούλα σου? ή είναιπολύ πολύ μικρή για σινεμά ακόμη? Στο φεστιβάλ το Νοέμβριο ήταν η (μία έχει κάθε φορά) ταινία για "νεους σινεφίλ" (δηλαδή τα παιδά μας, λολολ!!).

ci είπε...

Καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ!
Αυτό που μού έμεινε όμως και χαζεύω είναι ο πίνακας - ευχαριστούμε και για το λινκ.

Alpha είπε...

ακριβώς lemon.
το είδαμε με τη μκρή(είναι 11) και είχαμε πάρει μαζί και τα δίδυμα του κολητού μου που είναι 6 χρονών και το ένα εκ των δύο(o one and only Μιχάλης) πέταξε στο τέλος της ταινίας την εξαιρετικά διεισδυτική ατάκα:

"ωραίο ήταν!αλλά ήταν λίγο συγκινητικό"

τι Δανίκας και πράσινα άλογα.Μιχάλης και τα μυαλά στα κάγκελα σου λέω:η ουσία μιας ταινίας σε 5 λέξεις

lemon είπε...

Snowflake ο κύριος Γιάννης Σταύρου μου αρέσει πολύ, είχα μάλιστα δεί και τον ίδιο, σε μια έκθεση στο πατάρι του Ιανού στην Αριστοτέλους πριν χρόνια, και πήρα το θάρρος να του πώ "συγνώμη για το κοινότυπο του σχολίου μου, αλλα είναι πολύ όμορφοι οι πίνακες σας, μάλλον θα τόχετε ακούσει πολλές φορές αυτό...", και μου απάντησε ευγενικότατα οτι, όσες φορές και να το ακούει, πάντα τον ευχαριστεί να το ακούει ξανά...!

Mosaic, να βγάλω μια κάρτα για το φεστιβάλ στον μικρό Μιχαλάκη, βαρέθηκα τους αηδιαστικούς δήθεν δημοσιογράφους και ταινιοκριτικούς με τα κόκκινα κασκόλ που τριγυρνάνε μ έναν καφέ στο χέρι πιο πολύ, παρά βλέπουν ταινίες, και ούτε οι ίδοι δεν καταλαβαίνουν τις αναλύσεις τους...να ακούσουμε και καμμιά άποψη εκ βαθέων, βρε παιδί μου...!

Kevlarsoul είπε...

Ζηλέυω. Πήγαινα στις προβολές τα ξημερώματα με φίλους και βλέπαμε απίθανα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

This is very interesting site... Amateur+teen+hard+pussy+anal+fisting+fingering Stainless steel narcotic storage cabinets Mesotherapy supplies.com