11.3.06

Ιρανικό Οικογενειακό Δίκαιο

Αφιέρωμα: Kim Longinotto




Διαζύγιο αλά ιρανικά /Kim Longinotto/ Ziba Mir-Hosseini
Η σκηνοθέτις Κιμ Λοντζινότο και η ανθρωπολόγος Ζίμπα Μιρ- Χοσέινι πέρασαν έξι μήνες σ’ ένα δικαστήριο οικογενειακού δικαίου στην Τεχεράνη, όπου προέδρευε κληρικός δικαστής. Παρακολούθησαν και κατέγραψαν περιπτώσεις γυναικών κάθε κοινωνικού στρώματος και ηλικίας να αγωνίζονται με νύχια και με δόντια, με χιούμορ, πονηριά, απειλές, θεατρικότητα και πάθος για ένα αξιοπρεπές και δίκαιο διαζύγιο. Την Τζαμιλέ την κακομεταχειρίζεται ο άνδρας της, η Μαριάμ προσπαθεί με κάθε τρόπο να πάρει την επιμέλεια των παιδιών της, και η 16χρονη Ζίμπα θέλει να χωρίσει τον 38χρονο σύζυγο της. Το γεγονός παραμένει ότι ο νόμος ευνοεί τους άνδρες, και ελάχιστοι είναι οι λόγοι που επιτρέπουν σε μια γυναίκα να χωρίσει τον άνδρα της. Ωστόσο, το ξεκαρδιστικό αυτό ντοκιμαντέρ αποδεικνύει γι’ άλλη μια φορά ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε ένα λαό από τους νομικούς του κώδικες, καθώς παρακολουθούμε τις ατρόμητες αυτές ενάγουσες, τυλιγμένες στα τσαντόρ τους, να διαπληκτίζονται με δικαστές, συζύγους και πατεράδες, μ’ ένα δυναμισμό που διαψεύδει την υποταγμένη τους θέση.


  • Η σύζυγος δεν επιτρέπεται να βγει από το σπίτι χωρίς την άδεια του συζύγου… στα 30 χρόνια γάμου, ποτέ δεν βγήκα από το σπίτι χωρίς την άδειά του

  • Η σύζυγος απαγορεύεται να σηκώνει το τηλέφωνο που χτυπάει μέσα στο σπίτι.

  • Ο σύζυγος επιτρέπεται από το νόμο να έχει ΚΑΙ δεύτερη σύζυγο, όμως μόνο αν συναινέσει η πρώτη σύζυγος-πράγμα που βέβαια δεν γίνεται σχεδόν ποτέ.

  • Αν μετά από το διαζύγιο, η γυναίκα κάνει δεύτερο γάμο, τα ανήλικα παιδιά τα παίρνει ο πατέρας τους (άσχετα αν και αυτός έχει ξαναπαντρευτεί). Μόνο αν χωρίσει και από τον δεύτερο άντρας της, θα της επιτραπεί να πάρει πίσω τα παιδιά της.

  • Ο δικαστής συμβουλεύει τη σύζυγο που θέλει να χωρίσει τον άντρα της (ανεξαρτήτως αιτίας) : γύρισε σπίτι, προσπάθησε να τον δελεάσεις για να μείνει κοντά σου (μα δεν τον θέλω, θέλω να χωρίσω…κουφός ο δικαστής), για να μην χαλάσει ο γάμος σας πρόσεχε την εμφάνισή σου μέσα στο σπίτι, να είναι ελκυστική…

  • Για να δοθεί διαζύγιο στη γυναίκα, πρέπει να αποδείξει ότι ο άντρας της δεν μπορεί να της κάνει παιδιά ή ότι πάσχει από ψυχική ασθένεια. Η κακομεταχείρησή της και η απουσία του από το σπίτι επί ημέρες, αντίθετα, δεν αρκούν για να της δοθεί διαζύγιο.

  • Το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας για να παντρευτεί μια γυναίκα είναι η είσοδός της στην εφηβεία (δηλαδή ακόμη και τα 9...).

  • Ο δικαστής συμβουλεύει το ζευγάρι να καλέσει ένα συμβούλιο σεβάσμιων συγγενών ( ά ν δ ρ ε ς , μεγάλης ηλικίας, συγγενείς του ζεύγους) ώστε να συζητήσουν μπροστά τους τα προβλήματά τους, να δεχθούν τις συμβουλές τους και να είναι οι μάρτυρες οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ τους.

  • Όταν το διαζύγιο βγει σε βάρος του συζύγου, αυτός οφείλει να επιστρέψει στην σύζυγο την προίκα που είχε συμφωνηθεί εξαρχής. Αντίθετα, όταν βγει σε βάρος της, πρέπει να φύγει, χωρίς να λάβει πίσω την προίκα της. Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που δεν χωρίζουν ζευγάρια παρόλο που το θέλουν και οι δύο : ο άντρας αρνείται να πληρώσει την προίκα και η γυναίκα αρνείται να φύγει χωρίς αυτήν. Πρέπει ένας από τους δύο να υποχωρήσει, για να βγει τελικά το διαζύγιο με κοινή συναίνεση.

  • Αφού αποφασιστεί το διαζύγιο, πρέπει να μείνουν μαζί επί 3 μήνες και 10 μέρες στην ίδια στέγη, και μετά βγαίνει η τελική απόφαση.


Τραγελαφικά για μας, καθημερινότητα, για εκείνες (κι εκείνους)…


* * * * * * *

20 σχόλια:

Kevlarsoul είπε...

!!!!!

Είχε καθόλου χιούμορ το ντοκυμαντέρ; Ακούγεται λίγο σαν θεότρελο. Τις λυπόσουν αυτές τις γυναίκες, η γελούσες με την πολυπλοκότητα και την ακραία φύση των καταστάσεων;

alombar42 είπε...

Κωμωδία; Σάτιρα;

Απορώ ποια μπορεί να είναι η προσέγγιση αυτών των καταστάσεων, που να κάνει την ταινία ξεκαρδιστική αλλά όχι γελοία ούτε γραφική.

Νicola Beerman είπε...

εμεινα κανα τετραμηνο σ'ενα νησι διπλα στην σαουδικη αραβια και ομολογουμενως μιλαμε γι αλλη φιλοσοφια ζωης.Μερικα απο αυτα που αναφερεις τα'χα ακουσει.Εντυπωση μου'χε κανει που οι γυναικες πεφταν στην πισινα με ολοσωμες ενδυμασιες(οχι ολοσωμα μαγιω αλλα ρουχο ως τον αστραγαλο).Επισης μου ειχαν πει οτι οταν οι γυναικες θελουν να κανουν ερωτα ,ο αντρας πρεπει οπωσδηποτε να ανταποκριθει (το αντιστροφο βεβαιως δεν ισχυει)

paragrafos είπε...

Ξέρω ζευγάρια που δεν χωρίζουν επειδή έχουν.... χρέη

lemon είπε...

Kevlarsoul, δεν θα το έλεγα χιούμορ-διότι δεν τα έλεγαν για να κάνουν πλάκα, αλλά πολλές στιγμές το κοινό γέλασε δυνατά, με την καπατσοσύνη των γυναικών, τις οποίες περιμένουμε κινούμενα ράκη μέσα σε τέτοια κοινωνία, ενω αυτές έχουν μάθει μια χαρά να επιβιώνουν και με "τερτίπια" να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους! (έκλαψαν, έβγαλαν γλώσσα, δε δίαστασαν να βγάλουν στη φόρα τη σεξουαλική ανικανότητα του συζύγου τους),οτιδήποτε, αφού έχουν το νόμο εναντίον τους, προσπαθούν να επιστρατεύσουν κάθε άλλο μέσο-και γίνεται αστείο τελικά-ταυτόχρονα αξιοθαύμαστο!

Alombar, είναι ν τ ο κ ι μ α ν τ έ ρ, ΄δεν είναι ταινία, ούτε κωμωδία, ούτε σάτυρα, οι ίδιοι οι πραγματικοί άνθρωποι μέσα σε ένα άθλιο ιρανικό δικαστήριο (ο θεός να το κάνει...). Που σε στιγμές απόγνωσης έλεγαν στο δικαστή με χτύπησε, έχω μάρτυρες, ρωτήστε και την κυρία (με την κάμερα!!)...
Πολύ καλά το εντόπισες : ακριβώς επειδή είναι πραγματικότητα ΜΠΟΡΕΙ να είναι ξεκαρδιστική ΚΑΙ να πονάς ταυτόχρονα, σε καμία περίπτωση όμως γελοία ή γραφική!

Νικόλα, με το ζόρι κρατιέμαι όταν βλέπω τέτοια, λέω στον εαυτό μου πως μόνο παρατηρητής μπορείς να είσαι, οι κοινωνίες τους είναι μακριά και εξελίσονται μόνες τους, αλλά πολλές φορές ξεπερνάω το επιτρεπτό όριο-που θεωρώ οτι είναι η απλή παρατήρηση και συγχίζομαι-νιώθω οτι πρέπει όλα να αλλάξουν.
Αλλά πάλι, ποιός λέει οτι αυτοί δε βλέπουν τα δικά μας ως παράλογα, ε?

Παράγραφε, α κ ρ ι β ώς , το αυτό γίνεται κι εκεί...κύτα να δείς σημείο προσέγγισης που εντοπισες-κι ήθελα να πιστεύω οτι στη δύση είμαστε κάπως διαφορετικά!

Lion είπε...

Ναι φυσικα ειμαστε διαφορετικα. Εδω υπαρχει το κλισεδακι (που ειναι ομως τραγικη πραγματικοτητα) του μεθυσου, βιαιου αντρα που δερνει και βιαζει συζυγο και κορη. Οι αγνες χριστιανικες μας παραδοσεις και η κοινωνικη μας συμπεριφορα επιτρεπουν σε αυτους τους αθλιους να μενουν (στην τεραστια πλειοψηφια τους) ατιμωρητοι.

Για να λεμε του στραβου το δικιο: _αν_ σε καταγγειλει η κορη σου και _αν_ καταφερει να αποδειξει οτι την βιασες, τοτε θα τιμωρηθεις. Αντιθετα στις μουσουλμανικες κοινωνιες τιμωρειται το θυμα του βιασμου, οχι ο θυτης.

Παντως ας μην κρινουμε τους ανθρωπους αυτους με τα δικα μας μετρα. Εχουν ακομα πολλα εθιμα απο την νομαδικη ζωη, που εχουν περασει σαν νομοι στις κοινωνιες τους. Τα εθιμα/νομοι ειχαν στην νομαδικη ζωη καποια χρησιμοτητα, τωρα ειναι απηρχαιωμενα.

Προσωπικη εμπειρια απο αραβικη χωρα: ωραιοτατη γυναικα, ντυμενη υπερσυντηρητικα - συνοδευομενη -, μου "ανοιξε" δηθεν τυχαια το ρασο που την καλυπτε. Απο μεσα ειδα στιλεττα, καυτο κατακοκκινο μινι, tank-top με βαθυ ντεκολτε. Το θεαμα κρατησε 10-12 δευτερολεπτα.
Ειμαι σιγουρος, οτι αν ηξερα τα τερτιπια, τα εθιμα και τα "κρυφα" μυνηματα που ξερουν να στελνουν, αυτη θα εβρισκε τον τροπο να με συναντησει.
Σαν μπουνταλας δυτικος που ειμαι, επρεπε να αρκεστω στο ελαχιστο μπανιστηρι.

Alpha είπε...

απ τη μια νομίζουμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ, πήγαμε στο φεγγάρι, γράφουμε δημοσίως τις απόψεις μας στα blog κι απ την άλλη ξεχνάμε συχνά ότι ανήκουμε σε μια πολύ μικρή μειοψηφία που έχει εξελιχθεί υπερβολικά πολύ σε σ΄χεση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη ανθρωπότητα.

Περί κουζίνας και όχι μόνο είπε...

Οσες φορές ασχολήθηκα με τις ιδιαιτερότητες άλλων πολιτισμών σε σχέση με τον δικό μας, αναρωτιέμαι αν έχουμε το δικαίωμα να κριτικάρουμε και να λέμε τι είναι σωστό γι'αυτούς και τι όχι - συγκρίνοντας τους με μας. Πράγματα που φαίνονται τελείως παράλογα στη δική μας κουλτούρα, είναι εντελώς φυσιολογικά γιά άλλους λαούς. Εχεις δίκιο νονά, είμαι και γω σίγουρη οτι στα δικά τους μάτια, στη δική τους νοοτροπία, εμείς είμαστε οι τρελλοί και οι παράλογοι. Ετσι έχουν μεγαλώσει, έτσι έχουν ανατραφεί οι ίδιοι και έτσι ανατρέφουν τα παιδιά τους. Ποιοί είμαστε εμείς που θέλουμε να επιβάλλουμε τα δικά μας ήθη και έθιμα, τα δικά μας πρέπει;
Που πάει η αντίληψή μας περί του δικαιώματος της διαφορετικότητας;
Τα μάτια μας είναι πάντα στραμμένα στον γείτονα, αντί να ασχολούμαστε με τα του οίκου μας.

Λαμπρούκος είπε...

Λεμονιά μου δυστυχώς αυτά δεν ήταν μέσα στο roadmap των ΗΠΑ...

Alpha είπε...

δωρα διαφωνω

η θέση που έχει η γυναίκα στην βόρεια ευρώπη και στη βόρεια αμερική είναι μακράν πιο μπροστά απ όπου και να οτ δει κανεις.

το γεγονός της διαφορετικής κουλτούρας δεν δικαιολογεί την ταλαιπωρία που υφίστανται και δεν δίνει συγχωροχάρτι

Katerina ante portas είπε...

Για αυτή σου την ευαισθησία σου αφιερώνω το Love is buttlefield! Δες!

ci είπε...

Αυτό που είναι το εντυπωσιακό είναι η ικανότητα που έχει ο άνθρωπος να προσαρμόζεται και να επιβιώνει. Είτε στο Ιράν είτε στις τσιμεντουπόλεις.

lemon είπε...

Τι πανηγύρι (θαυμάσιο!)!
Τόσοι άνθρωποι, που βασικά συμφωνούμε, και πόσες διαφορετικές γωνίες θέασης ενός θέματος!

Oldskipper (και υπόλοιποι) είδα ένα ντοκιμαντέρ (Ιρανικό πάλι, νομίζω, θα σας γελάσω, πριν 1-2 χρόνια) με 9χρονο κοριτσάκι που το σκότωσε (αποκεφάλισε) ο πατέρας του γιατί το βίασε ο θείος του…Και να μην ξέρεις ποιόν να πρωτολυπηθείς, τη μικρούλα ή τον πατέρα που (ο ταλαίπωρος) δεν ήταν κακός, ένας φτωχός που απλά εφάρμοζε τους (άγραφους) ηθικούς κανόνες των προγόνων του ήταν, που λένε ότι η γυναίκα πάντα είναι που προκαλεί τον άντρα (κι αυτός αδυνατεί να αντισταθεί…), ακόμη κι όταν πρόκειται για το (κουκουλωμένο με μπούργκα και ανώριμο) 9χρονο κοριτσάκι σου και τον (να μην χαρακτηρίσω) κουνιάδο σου… Ενας κακομοίρης, αδύνατος, κακοντυμένος, σ αυτά τα σπίτια με κουρελούδες και ίχνος επίπλου, με τις κάλτσες, σταυροπόδι, και η μάνα να κλαίει βουβά χωρίς να τολμάει να τον κατηγορήσει…

Όμως (με πόνο καρδιάς) αναγκάζω τον εαυτό μου να σφίξει τα δόντια και να συμφωνήσω (απόλυτα) με την Ντόρα

Διότι δεν είναι μόνο η θέση της γυναίκας “κάπως” εκεί (mosaic), είναι και ο άντρας παγιδευμένος από χίλιες ηθικές υποχρεώσεις…

Είναι άλλα, εντελώς άλλα μέτρα και σταθμά, άλλος πλανήτης…ούτε μπορούμε να καταλάβουμε εμείς, ούτε (μάλλον) έχουμε το δικαίωμα του επέμβουμε (Λαμπρούκο, ευτυχώς που δεν πέρασε από κει ο οδικός χάρτης των "μπορεί να μη θες, αλλά εγω θα σε σώσω") -η αλλαγή τους πρέπει να βγει από τους ίδιους.

Η snowflake πέτυχε την καρδιά του θέματος, είπε ακριβώς αυτό που ήθελα να πω : Αυτό που είναι το εντυπωσιακό είναι η ικανότητα που έχει ο άνθρωπος να προσαρμόζεται και να επιβιώνει. Είτε στο Ιράν είτε στις τσιμεντουπόλεις.

Κωνσταντίνε, μείνε δυτικός, μη σου πω μείνε και στη Δανία για πάντα…(είδα ΑΛΛΗ ΜΙΑ τ έ λ ε ι α Δανέζικη ταινία χθες, στην τηλεόραση, Italian for beginners, οι άνθρωποι ε ί ν α ι άψογοι…).

Κατερίνα δεν είχα ποτέ (!) κατεβάσει τραγούδι από το you send it, έκανα όμως σήμερα ποδαρικό με την αφιέρωσή σου! Ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση ΚΑΙ (κυρίως) για το σπρώξιμο να δοκιμάσω κάτι νέο!

ci είπε...

Lemon τελικά έχουμε πολλές κοινές αναφορές:)
Το είχα δει παλιότερα σε DVD το "Ιταλικά", πολύ καλό όπως και το επίσης εκ Δανίας "Wilbur Wants to Kill Himself".
Γενικώς κάτι τέτοιες "μικρές" παραγωγές από μη-αγγλόφωνες χώρες, αποδεικνύονται διαμαντάκια!

lemon είπε...

κάτι τέτοιες "μικρές" παραγωγές από μη-αγγλόφωνες χώρες, αποδεικνύονται διαμαντάκια!

Snowflake, με καρμπόν μιλάμε, μου φαίνεται, και πολύ το χαίρομαι!

Δεν την έχω δει την ταινία με τον Wilbur, όμως θα την δω αφου λες οτι είναι σαν τα Ιταλικά για αρχάριους!

FUFUTOS είπε...

Πληροφορία - από δεύτερο χέρι (φιλικό ζευγάρι των κουμπάρων μου) που συνηγορεί στην εμπειρία του καπετάνιου:
Είχαν καταστρaφεί τα πράγματά τους (πήρε φωτιά το απαρχαιωμένο λεωφορείο). Σε όλη (σχεδόν) την Τεχεράνη δεν μπόρεσαν να βρούν συνηθισμένα γυναικεία εσώρουχα - όλα ήταν τύπου sex-shop.

Θεοκρατικός πουριτανισμός, κοινωνική υποκρισία αλλά και (υπόγεια) υπονόμευση στις υπερβολές.

Ανώνυμος είπε...

Where did you find it? Interesting read »

Ανώνυμος είπε...

Cool blog, interesting information... Keep it UP Room+ultra+violet+air+purifiers Venlafaxine and generic and canada Wizard paintball sex in a hummer Locks laptops thefts st paul pioneer press Tranny on pussy whirlpool stack washer dryers Buick skylark wire wheels

Ανώνυμος είπε...

This is very interesting site... Naked hairy pussy pictures Celebrex side effect shop qoclick Wisconsin audi Gang bang thumb

Ανώνυμος είπε...

Enjoyed a lot! Generic cialis viagra Search engine marketing a marketingvox Freshmen gay message boards online pharmacies Bontril what company make sit Winnings at black jack dental insurance procedure codes Asthma household remedies training online renault master http://www.bulk-email-marketing-service.info Skin care formulation Los angeles lingerie Berks county divorce cases pa Online bill for hbc Illinois insurance farmers Breast enlargement florida ocala