29.4.06

ひきこもり ή 引き篭り

Υπάρχουν στην Ιαπωνία περίπου 1.000.000 νέα παιδιά που έχουν κλειστεί στο σπίτι τους και αρνούνται να βγουν έξω. Για μεγάλες περιόδους-από 6 μήνες έως 6 χρόνια. Ονομάζονται hikikomori-οι παροπλισμένοι- και πιο παραστατικά «Το χαμένο εκατομμύριο».
Πρόκειται για το 1% του πληθυσμού της χώρας. Η New York Times είχε ένα μεγάλο κομμάτι γιαυτούς, ανατριχιαστικό. Τα περισσότερα είναι παιδιά που δεν άντεξαν την πίεση στα σχολεία και τις οικογένειες-την πίεση «να πετύχουν πάση θυσία». Η δειλία τους στο παιχνίδι του σεξ και η ψυχρή δομή της μοντέρνας οικογένειας (όταν υπάρχει δομή), τα λύγισαν.
Στη Δύση, που τελικά είναι πιο εφευρετική και ποικίλη εν τη απογνώσει της θα είχαν μπει σε κάποια συμμορία, θα είχαν γίνει Goths, σατανιστές ή αστέρια της συνοικιακής υποκουλτούρας. Στην Ιαπωνία, όπου η κοινωνία είναι πιο στεγανή και ατσάλινη , τα περιθώρια ήταν μικρά. Έκλεισαν την πόρτα πίσω τους και τόχουν ρίξει στο ίντερνετ, τα dvd, την μουσική και τα manga. Τα μπλούζ της γλυκιάς πίκρας.

(LIFO, editorial 26.01.2006)

* * * * * * *

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α, δεν πήγαν δηλαδή ακόμα για αυτό τον καφέ ε;
Βολεύτηκαν στην υποτιθέμενη, ανύπαρκτη ασφάλεια.

Κακό για τους ίδιους και τους άλλους, γιατί είμαι βέβαιος πως όλα αυτά τα παιδία είναι ένα σωρό καλοί άνθρωποι.
Καλές παρέες για καφέ, μπλε, μαύρο και κόκκινο, λευκό...
Για όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, και για τους τονισμούς ακόμη.

Jamella είπε...

δεν ηξερα για το ποσοστο του τρομου που βλεπω να αναφερεις.
εχω μια εικονα μεσω καποιων site στα οποια "συχναζω" και που αφορουν pc games- ξερεις μαλλον τι κολλημα εχουμε οσοι παιζουμε τετοια-.
βλεπω τι γραφουν παιδια σε φορουμς των site αυτων , παιδια χωρων οπως ιαπωνια ή κορεα και ναι, ειναι οπως τα λες.

lemon είπε...

Ναι, δεν πήγαν δηλαδή για αυτό τον καφέ.
Βολεύτηκαν στην υποτιθέμενη, ανύπαρκτη ασφάλεια.

Memento aka a moment in life είπε...

ειναι τα βολεμενα παιδακια που παιζουνε με τις ωρες βιντεοπαιχνιδια, γραφουν βλογακια(καλη ωρα!) ακουνε μουσικη κτλ. Και ξαναλεω : Ειναι τα βολεμενα παιδακια...Κανουν τη δικη τους επανασταση με ξενα χρηματα ... Βγαινουν απο τα δωματια τους τα βραδυα και τρωνε... οι γονεις τι φταινε ρε γαμωτοοο; Ενταξει ξερουμε οτι οι Ιαπωνες ειναι συνεχως υπο πιεση αλλα αυτο παραπαει!ειναι μοδα... γίαυτο το κανουν, οπως και οι ομαδικες αυτοκτονιες... Ειναι η επιλογη τους, αλλα μαλλον το επιλεγουν επειδη ετσι ειναι πιο ευκολη η ζωη. Αυτο τουλαχιστον καταλαβα οταν ειδα περυσι ενα vτοκυμαντερ σχετικα με το θεμα στο Channel 4, UK.

Lorelei Am Rhein είπε...

Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που εγκαταλείπεται από τους γονείς μέσα στα σπίτια τους,(συνήθως από μητέρες σε μονογονεϊκές οικογένειες) και επιβιώνουν σε οικτρές συνθήκες. Πέρυσι είδα μια συγκλονιστική ιαπωνική ταινία πάνω στο θέμα, μού διαφεύγει αυτή τη στιγμή ο τίτλος.

Ανώνυμος είπε...

"Κανείς δεν ξέρει;"

the ibt είπε...

Τα πράγματα δεν είναι τόσο ρομαντικά όσο τα αντιγράφετε, κύριε/κυρία lemon.

Μεγάλο ποσοστό αυτών είναι gamers ή γενικότερα computer freaks και απλώς ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ να ξεκολλήσουν από τις οθόνες τους.

Και αυτό φυσικά είναι δικαίωμά τους. Άλλο αν αντιμετωπίζονται σας weirdos από ανθρώπους σαν κι εσάς.

lemon είπε...

Ναι, έτσι τη λένε την ταινία κανείς δεν ξέρει...
Δηλαδή, δεν την είδα μόνο εγώ την ταινία, ε?? (τι ωραία!!)

YO!Reeka's είπε...

οχαγιό, γκεγκίντεσκά;
τρέλλα η ιαπωνία, από ολες τις απόψεις

Ανώνυμος είπε...

Μου κάνει πάντα εντύπωση η μεγάλη ευκολία με την οποία πολλοί άνθρωποι διατυπώνουν απόλυτες κρίσεις για καταστάσεις τις οποίες γνωρίζουν πολύ επιδερμικά εκ των πραγμάτων.

Τις καλησπέρες και τα φιλιά μου λέμον :)

lemon είπε...

(ευχαριστώ roxanne-εγώ δεν βρήκα λόγια...)

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

ετσι ενημερωτικά. Η Ιαπωνία έχει ένα από τα πιο σκληρά και ισοπεδωτικά εκπαιδευτικά συστήματα. Είναι από τις λίγες χώρες μαζί με την Ελλάδα που υπάρχουν φριντιστήρια , τα οποία είναι μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

yorgos είπε...

το φαινόμενο αυτό είναι πολύ διαφορετικό και πρωτοφανές.

η ιαπωνία είναι τόσο δυτική όσο εμείς. είναι γεμάτοι Goths, σατανιστές ή αστέρια της συνοικιακής υποκουλτούρας, παιδιά που τρώνε τα λεφτά των γονιών τους, gamers, computer freaks και σταρχιδιστές.

αυτά τα παιδιά για μένα είναι κάτι άλλο - πολύ χειρότερο από όλα τα παραπάνω.

ένας παράγοντας γι' αυτό είναι και αυτό που λεεί ο padrazo.

Νicola Beerman είπε...

''Κανεις δεν ξερει'' ,την ειδα κι εγω την ταινια κι ηταν υπεροχη,και πραγματικα κανεις δεν ξερει τι συμβαινει στον ψυχικο κοσμο αυτων των παιδιων γι αυτο ειναι αδικο να βγαζουμε ευκολα συμπερασματα...


Συνειρμικα θυμηθηκα και την ταινια 3-iron (''oλομοναχοι μαζι''),επισης υπεροχη.

MåvяiÐåliå είπε...

Καλημέρα "hikikomori" μου!

Alpha είπε...

τι?

θεέ μου!