25.12.07

σήμερα

Έφτιαξα πρωί-πρωί τη γέμιση της…κότας. Με κιμά και κρεμμύδι, ρύζι, δαμάσκηνα και κουκουνάρι, κάστανα και λίγο χυμό πορτοκάλι. Θα τη γεμίσω και θα την ψήσω αργότερα, γιατί το χριστουγεννιάτικο γεύμα μας θα είναι… δείπνο!

Έφτιαξα και μελομακάρονα-μικρά, με τρεις πιρουνιές πάνω στο καθένα για σχέδιο. Έγιναν 80 κομμάτια-δύο φουρνιές. Τα σιρόπιασα και τα γέμισα καρύδια-για να μυρίζει το σπίτι Χριστούγεννα!

Έβαλα κι ένα πλυντήριο, και θυμήθηκα τη μαμά μου να λέει πως τέτοιες μέρες δεν κάνουν δουλειές, είναι αμαρτία, επιτρέπεται μόνο με το φαί ν’ ασχολείσαι.

Εδώ και ώρα είμαι μπροστά στον υπολογιστή με τον καφέ μου. Έχει μια θαυμάσια ησυχία, έξω και μέσα στο σπίτι. Είναι όλα γκρι και ήρεμα, μόνο το βουητό του υπολογιστή ακούγεται. Ξεκουράζω το μυαλό μου.

Όταν έχω το χρόνο και την ησυχία, έτσι, νιώθω σαν να πετάω. Είναι μάλλον που ταξιδεύει η σκέψη μου και πηγαίνω μαζί της κι εγώ. Τακτοποιώ σκέψεις που είχα αφήσει ανάκατες στα συρταράκια του μυαλού μου, δίνω σημασία σε άλλες που είχα παραμελήσει, θυμάμαι, ξεδιαλύνω. Με ξεκουράζει αυτό, κι ακόμα πιο πολύ, το χρειάζομαι. Μόνο έτσι νιώθω πως ζω, όταν με καθαρίζω από τα καθημερινά, τα εξωτερικά, τα γύρω μου, τα ξένα, βουτάω μέσα μου και με ξαναβρίσκω.




* * * * * * *

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η εικόνα όπως την περιγράφεις βγάζει θαλπωρή! Είναι όμορφα που έχεις το χρόνο να ξεκαθαρίζεις και να σε ξαναβρίσκεις! ;) Φιλιάά

dianathenes είπε...

Αν ξαναγεμίσεις για τη Πρωτοχρονιά βάλε και ξίσμα πορτοκαλιού, σταφίδες και σβήστο με κονιακ. Ρύζι δεν βάζω και την κοιλιά την κλείνω με ένα μικρό μήλο που γίνεται λουκούμι. Χρόνια Πολλά.

RedHat είπε...

Μια καταπληκτική εικόνα.Ζεστή με ωραίο φαγητο,και καταπληκτικά ηρεμη ,παρέα με τον εαυτό σου.Και του χρόνου.

Dory είπε...

Χρόνια Πολλά σε όλους!
lemon, όλα είναι έτσι όπως τα λες... όπως τα λες...
redhat, η photo σου είναι μια από τις αγαπημένες μου :)