19.5.09

ρολογάκια

Πως τα λέτε αυτά? Εμείς, στην Καλαμαριά, τα λέγαμε ρολογάκια. Όταν ήμουν μικρή, και παίζαμε στους δρόμους, και είχε τέτοια στους φράχτες.
Τώρα, σαν να είναι εξαφανισθέν είδος, χαίρομαι πολύ κάθε φορά που τα ξαναβρίσκω!


* * * * * * *

8 σχόλια:

ανατολή είπε...

Η λατινική ονομασία του λουλουδιού είναι Passiflora caerulea (Passiflora από το Passion Florea) απ’ όπου προκύπτει και η κοινή ονομασία "λουλούδι του πάθους". Άλλες κοινές ονομασίες με τις οποίες είναι γνωστές το φυτό στην Ελλάδα είναι Πασιφλόρα και Ρολογιά.
Το «πάθος» όμως που εμφανίζεται στην ονομασία του λουλουδιού, δεν είναι ερωτικό πάθος, αλλά παραπέμπει στα πάθη του Χριστού και το όνομα αυτό το λουλούδι το οφείλει σε Ισπανούς ιεραπόστολους του 16ου αιώνα, οι οποίοι πίστευαν ότι το άνθος του αναπαριστά τη σταύρωση (οι πέντε στήμονες αντιπροσωπεύουν τις πέντε πληγές του Χριστού, οι στύλοι τα καρφιά της σταύρωσης, η κορόνα το αγκάθινο στεφάνι, κλπ).

Ελπίζω να σε κάλυψα φιλενάδα.

An-Lu είπε...

Απιθανουά!

Σταυρούλα είπε...

Πολύ όμορφο! :) Κι εμείς εδώ έτσι το λέγαμε Έχω να δω χρόνια τέτοιο!

Ανώνυμος είπε...

SAS PARAKALO DEITE AUTO TO BLOG POU EINAI ENA GENNAIO KORITSI POU PALEUEI GIA NA ZISEI KAI DOSTE TIS LIGI DINAMI KAI KOURAGIO ME KAPIO SXOLIO SAS I AKOMI KAI KATI PERISSOTERO ME TO NA TIS STEILETAI ENA EMAIL. MPOREI NA 3ERETE KATI PERISSOTERO SXETIKA ME IATRIKA KAI NA TIS DOSETE VOI8EIA
http://mariatweety.blogspot.com
FILIKA TASOS
DIADOSTE TO GIATI KAPIOS ALLOS MPOREI NA GNORIZEI KALITERA APO IATRIKI APOPSI
FILIA

MåvяiÐåliå είπε...

Ax eixa ki egw tetia kati xronia sto balkoni...alla ta kserana me tin adiaforia mou!!!
:(

pelasgos είπε...

Πραγματικά έχουν χαθεί τα τελευταία χρονια. Όταν ήμουν μικρός (προ 35 ετίας) τα βάζαμε κάτω να μετρήσουμε το χρονοπαιχνίδι μας στη γειτονιά μας σ΄ενα χωριό της Αργολίδας. Πριν απο ένα χρόνο ένας φίλος βρήκε ενα φυτό το φύτεψε πάλι στη γειτονιά που ακόμα ζούμε όλοι μαζί όπως τότε.

elf είπε...

έτσι όπως βλέπω τη φωτογραφία μου θυμίζει μουστακαλή ινδιάνο. :)

RedHat είπε...

ειναι τα ιδια που βάζαμε στα ρούχα μας και γύριζαν οι μίσχοι τους με την φορά του ρολογιού;;;;
θυμάμαι στις εκδρομές του δημοτικού στην παραλία της αρετσούς μαζεύαμε πολλα ....
καλημέρα