19.7.10

τυρκουάζ



Tο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης είναι ένα τμήμα του Μουσείου Μπενάκη που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτήριο στην οδό Αγίων Ασωμάτων.

Είναι υπέροχη η Αθήνα όταν είναι άδεια, καλοκαίρι, Σάββατο, νωρίς το πρωί: έφτασα στο σταθμό του Θησείου κανένα τέταρτο πριν το ραντεβού μου. Έκατσα σ'ένα τσιμεντένιο παγκάκι, κάτω από ένα γιασεμί, και δεν το πίστευα πως μπορεί όλα γύρω να είναι τόσο όμορφα.

Το μουσείο είχε 4 ορόφους: χαζέψαμε τα αντικείμενα ισλαμικής Τέχνης (για τα οποία ΔΕΝ είχαμε πάει) και τις ζωγραφιές της Άννας Μπογκιγκιάν (για τις οποίες είχαμε πάει και οι οποίες ήταν τοποθετημένες ανάμεσα στα μόνιμα/ισλαμικά εκθέματα).

Έχει χαλιά και πόρτες ξυλόγλυπτες, καφασωτά παραθύρων απ'όπου έμπαινε ο ήλιος κι έβγαινε σε σχέδια από την άλλη πλευρά, μεταλικούς αστρολάβους και πυξίδες (γιατί ασχολούνταν με την αστρονομία), σκαλιστές μπιζουτιέρες από ελεφαντόδοντο, μαντεμένια κανάτια, κι εφυαλωμένα (αυτη τη λέξη την έμαθα εκεί: σημαίνει γυαλωμένα) σκέυη κουζίνας, κυρίως τυρκουάζ.

Το καφέ του Μουσείου βρίσκεται στον 5ο όροφο και είναι ανοικτό από τις 9 το πρωί, για όλους (όχι μόνο τους επισκέπτες του μουσείου).
Βλέπεις από την Ακρόπολη και το αστεροσκοπείο μέχρι το Γκάζι, κι όλο τον αρχαιολογικό χώρο του Θησείου πανοραμικά.





4 σχόλια:

Σταυρούλα είπε...

Το χρώμα μου είναι το τυρκουάζ! ;)

Είναι ωραίες οι Σαββατιάτικες βόλτες με τέτοια θέα!

An-Lu είπε...

Ομορφιές...μου δίνεις ιδέες!

s_pablo είπε...

Νομίζω ότι τα καφε των μουσείων είναι από τα καλύτερα μέρη για ενα ήσυχο απόγευμα με καλή παρέα και κουβεντούλα.

Τελικά, δεν είναι υπέροχη η Αθήνα, αν ξέρεις να τη χαρείς?

Marina είπε...

Ευχαριστώ για το άρθρο σου. Δεν έχει τύχει πο΄τέ ως τώρα να πάω σε αυτό το μουσείο. Οι φωτογραφίες που τράβηξες ενδιαφέρουσες.
Θα το επισκεφθώ τον Αύγουστο όταν γυρίσω.. Καλές διακοπές.